Is het nu: ‘Laat je zorgen voor morgen’, of is het ‘Laat je zorgen niet voor morgen’. Eerlijk gezegd denk ik dat het allebei gebruikt wordt, net zoals het uitkomt. Het is een oud gezegde en voor allebei de variaties is wat te zeggen. Soms moet je je gewoon geen zorgen maken omdat het niet belangrijk is. En soms moet je de problemen waarover je je zorgen maakt zo snel mogelijk aanpakken omdat je het dan kunt loslaten.
En loslaten is daarbij heel belangrijk want zorgen, zorgen voor een lichamelijk belasting, die, als deze lang duurt, zeer ongezond kan zijn.
Wat gebeurt er namelijk wanneer je je zorgen maakt? Je gaat denken. Denken aan scenario’s die nog niet bestaan en waarschijnlijk nooit zullen bestaan. Je gaat denken aan consequenties en aan oplossingen. Wanneer je denkt dan verbruiken je hersenen 70% van je energie. De fysieke uitwerking hiervan zien we in je ademhaling die hoger wordt en in je buik die deels stilgelegd wordt en stopt met verteren. Iedereen kent wel het effect wat een sterke denkemotie op de buik kan hebben. Dit kan gaan van een onprettig gevoel in de buik tot overgeven, obstipatie en diarree aan toe. Dat dit niet te lang moet duren snap je.
Want wanneer de vetering onvoldoende is, dan is er een ophoping van vuilstoffen. Deze begint in de darmen en zal zich ook verspreiden. Een inmiddels bekend gegeven is dat dit uiteindelijk kan leiden tot allerhand andere problemen., denk hierbij aan te hoog cholesterol, maagzweer, migraine, allergieën, hoge bloeddruk, kortademigheid, eczeem. Dit zijn een paar aandoeningen die in eerste instantie kunnen ontstaan. Hierna worden de problemen alleen maar gecompliceerder en groter.
De hedendaagse psychologie beaamt dat zorgen kunnen leiden tot allerhand lichamelijke problemen. En toch wordt er weinig gedaan op lichamelijk vlak om dit aan te pakken. Je geen zorgen maken is een makkelijk advies wat maar al te moeilijk kan zijn in uitvoering. Behalve de psychologische aanpak kun je ook werken vanuit de lichamelijk kant. Namelijk zorgen dat de buik zich prettig voelt, schoon is en een gezond ritme heeft.
‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, is ook zo’n oude waarheid waar we wat meer mee bezig zouden kunnen zijn. In dit geval. Wanneer je darmen goed kunnen verteren dan is er een gezonde ademhaling en energievoorziening en dan kun je effectiever en meer in verhouding met problemen omgaan; Figuurlijk gesproken kun je de problemen dan beter verteren.
Hieronder de stappen die je kunt ondernemen om je buik
- Train je relaxte buikademhaling. Leg 2 handen op de buik en adem in en zie hoe je buik zich vult onder je handen. Adem uit en zie hoe je handen weer zakken. Adem zo 5 minuten lang in alle rust en doe dit 2x per dag.
- Doe 2x daags je buigoefening. Buig voorover; Adem eerst vol in. Buig dan voorover en laat jezelf helemaal over je buik hangen met de handen naar de grond. Kom rustig terug en adem uit. Buig hierna achterover; Adem weer eerst in en ga nu achterover hangen met je handen langszij. Kom terug en adem uit. Herhaal voorover en achterover buigen 10x
- Neem minimaal 30 minuten een cyclische inspanning, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of iets vergelijkbaars. Niet te inspannend, maar een activatie van je buik, ademhaling en circulatie.
- Eet gezond; veel vezels, zoals brood, rijst, andere zaden en groene groenten. Verder, zo min mogelijk geraffineerd eten (onnatuurlijk voor geproduceerd eten) Pas op met suikers en de zogenaamde E-nummers.
- Neem Taiwan Chlorella in de normale dagdosis voor je dagelijkse schoonmaak en voor extra opruiming indien dit nodig is.
- Leef je leven in een rum ritme met voldoende tijd voor je activiteiten en voor je ontspanning.
Als je dit doet zul je zien hoezeer deze simpele zaken een positieve uitwerking hebben op zorgen waarvan jij dacht dat ze alleen in je hoofd zaten.
Om af te sluiten nog even deze:
Waarom je je nu nooit zorgen hoeft te maken
Heb je geen problemen in het leven waarom je nu dan zorgen maken?
Heb je een probleem en kun je er nu niets aan doen, waarom je nu dan zorgen maken?
Heb je een probleem en kun je er nu wel wat aan doen. Waarom je nu dan zorgen maken?
Recent Comments