Hier gaan we beschrijven hoe je je longen kunt zuiveren en hoe je ze gezond kunt houden.

Onze longen

De longen behoren tot een van de belangrijkste organen van ons lichaam, Ze nemen de zuurstof op die naar al onze cellen gaat en een sleutelfactor is voor het leven. Echter de longen staan direct in contact met de buitenwereld en zijn vervuiling.

Wat is chronische belasting van de long

Chronische belasting van de longen door luchtvervuiling, airconditioning, rook en chemische emissies kunnen serieuze problemen veroorzaken en de longen beschadigen. De longen bestaan uit zeer gevoelige blaasjes. Wanneer vuil daar neerslaat, dan gaat de elasticiteit, de opname capaciteit en de afvoer van afvalstoffen van die blaasjes achteruit.  Hierdoor kunnen ze beschadigen van vorm veranderen of kunnen er ontstekingsprocessen ontstaan.  Langdurige blootstelling zorgt voor achteruitgang van de longen en permante beschadiging.

Niet alleen de directe vervuiling van de longen, maar ook de indirecte vervuiling van het darmslijmvlies draagt bij aan de totaliteit van vervuiling. Wanneer het darmslijmvlies vervuilt, betekent dit een vervuiling van alle slijmvliezen in het lichaam en dus ook van de slijmvliezen in de long.

Het cirkeltje is rond

Nu zorgt deze vervuiling vaak voor een vicieus cirkeltje. Door de directe en indirecte vervuiling van de long gaat de beweging en conditie van de longblaasjes achteruit. Een goed ademende long, zuivert zichzelf. Wanneer deze ademhaling daardoor achteruitgaat, neemt de vervuiling dus ook toe. Het probleem ligt dan in drie gebieden;

 • de longblaasjes,
 • de delen van de long die nog maar onvoldoende worden gebruikt,
 • de vervuiling van je lichaam via andere plaatsen (zoals de huid en darmen) met als resultaat de vervuiling van de longblaasjes.

Wanneer je al een chronische longaandoening hebt dan is dit probleem nog evidenter.

Wat kun je doen om je longen gezond te houden.

Er zijn drie gebieden waarop je kunt werken

 1. Vervuiling vermijden
 2. Methoden van detoxificatie
 3. Ondersteunende voeding en oefening

 

1       Zorg voor zo min mogelijk blootstelling aan luchtvervuiling.

 • Verkeer. Het verkeer is een grote boosdoener voor onze longen. Verkeer inde stad, maar vooral ook de snelweg en zeker als er een file staat. Zet je ventilatie op de stand waarbij het zoveel mogelijk de circulatie van lucht binnen de auto houdt. Ventileer wanneer het kan en vermijd files zo veel mogelijk. Dat laatste zal denk ik iedereen al zoveel mogelijk doen, maar meer thuiswerken is tegenwoordig ook vaak een optie. Een koolstofmasker voor joggers (die hun longen extra openzetten) en voor motorrijders is ook een optie om blootstelling te vermijden.
 • Stof. De meeste mensen denken niet aan stof als ze denken aan luchtvervuiling, maar stof is een grote boosdoener, omdat het, het slijmvlies van de longen continu belast. Longemfyseem en luchtweg allergieën zijn vaak voorkomende ziekten bij mensen die werken in beroepen waar ze veelvuldig blootgesteld zijn aan stof. Denk eens aan een kippen bedrijf of een houtzagerij. Zorg dus ook voor zo min mogelijk blootstelling aan stof, voor een goede ventilatie en schoonmaak. Ook moet de luchtvochtigheid niet te groot zijn, omdat schimmels en aanslag hierdoor beter groeien en ook de longen met hun verspreiding belasten.
 • Rook. Primaire of secundaire rook van sigaretten. Hier hoeven we niet veel over te zeggen. Dat sigarettenrook, maar ook de zogenaamde damper, veel schadelijke stoffen bevat. Denk in deze lijn ook eens aan wierook, veelvuldig gebrand in een kleine ruimte. Vermijd dit dan ook.
 • Kookgassen. Bij deze vervuiling staan maar weinig mensen stil, maar ook de brandproducten van onze kookkunsten zitten vaak vol met carcinogene stoffen. Zorg voor goede afzuiging en goed ventilatie.
 • Chemische emissie en dampen. Bepaalde materialen zoals asbest, spaanplaat, carbolineum, verf, beton, om maar eens een paar voorbeelden te noemen brengen giftige chemische gassen in de lucht. Het langdurig vertoeven in ruimten en gebieden werkt ongemerkt, maar zeer nadelig voor de long. Vaak heb je dit niet eens in de gaten, maar let op tekenen zoals hoofdpijn, diarree en kortademigheid in relatie met een bepaalde plek of Schoonmaakmiddelen en andere middelen, zoals verf hebben dit effect natuurlijk ook. Je longen kunnen best een boel aan, maar ze hebben al zoveel vuil te verwerken. Planten zoals aloë vera, hedera en sanseveria zuiveren de lucht van chemische bestanddelen. Ze nemen deze deeltjes op uit de lucht.

Wat kun je doen voor detoxificatie?

Om je longen te helpen met een overdaad aan vervuiling kun je je longen ontgiften op een tweetal manieren:

1)      De algemene vervuiling van je lichaam tegengaan door met regelmaat chlorella te nemen. Veel mensen denken dat een detox van het lichaam het beste gebeurt met een korte, maar intensieve kuur. Detoxen op zo’n manier is niet het continu zuiveren van je lichaam, maar de zuiverende werking van het lichaam gebruiken als een elastiek. Op scherp zetten, loslaten en dan de tol betalen doordat de systemen overbelast of tijdelijk uitgeput zijn. Een geregelde inname van natuurs beste zuiveraar; chlorella is de beste methode om je lichaam sterk, gezond en zuiver te houden. Neem wel een goede chlorella, want er zijn veel heel lage kwaliteiten op de markt.

2)      Doe een zuiverende ademhalingsoefening zoals de yogaoefening van Bhastrika pranayama, Er zijn veel YouTube filmpjes over deze manier van ademen. Het is ook de ademhaling die Wim Hof praktiseert in zijn ‘Wim hof Methode’. Het is een zeer oude beproefde methode om je longen te activeren en te zuiveren. Een eenvoudig filmpje met heldere uitleg vond ik in:  Learn Right Way of bhastrika pranayam for beginers/experienced – YouTube. Bouw het langzaam op  en werk volgens je gevoel.

Ondersteunende oefening en voeding.

Het spreekt vanzelf dat gezond leven, door te bewegen en gezond te eten, je lichaam ook het meest zuiver houdt van vervuiling. Er komt dan minder vervuiling binnen en de natuurlijk genezing en zuivering van het lichaam verloopt beter. Toch geef ik het hier nogmaals aan en geef je wat voorbeelden, zodat we ook hier weer even bij stilstaan en misschien wat extra kunnen inzetten.

 • Houding en beweging: Zorg dat je regelmatig in beweging bent en dat je longen, net als de rest van je lichaam regelmatig gestrekt worden en in beweging zijn. De hele dag achter de computer, bijvoorbeeld, is het tegenovergestelde.
 • Oefening: doe een oefening om je longen aan de gang te zetten, maar niet uit te putten, de zogenaamde cardio oefeningen. Zoals fietsen, wandelen, joggen, zwemmen. De longen worden in hun functie en in hun doorbloeding aangezet waardoor ook de processen van opruiming aangezet worden.
 • Zuiverende voeding is alle voeding die veel groen bevat zoals broccoli, spinazie en boerenkool, vanwege de hoge content aan chlorofyl, dat de darmen zuivert. Daarnaast zijn er nog de voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevat zoals groene thee, appel, paprika, turmeric (kurkuma), bosbessen, knoflook, druiven en bonen.

Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor je longen.  Niet alleen vanwege de vervuiling, maar ook omdat ze zo’n grote rol spelen bij je immuunrespons.

Taiwan Chlorella helpt je bij je gezondheid. Mocht je naar aanleiding van deze blog of om een nadere reden, vragen hebben mail ons dan en we helpen je graag verder.

Ook voor een persoonlijk advies.

 

Pin It on Pinterest