Hoe versterk ik mijn Immuunsysteem?
Hoe vermijd ik een besmetting met covid-19, is een belangrijke vraag nu. Maar zeker even en misschien belangrijker is de vraag hoe maak ik mijn lijf weerbaar tegen een schadelijk virus als ik er toch in contact mee kom. Met andere woorden: Hoe blijf ik ieder virus de baas en kom ik er zonder schade vanaf.
Er zijn duizenden virussen. Ze worden verdeelt in groepen en zeven groepen hiervan kunnen de mens ziek maken via besmetting.
De normale verkoudheid en de griep worden ook veroorzaakt door een coronavirus. Covid-19 is dus niet het enige coronavirus, De besmetting van ieder coronavirus gaat altijd via druppeltjes lichaamsvocht. Niet via het bloed zoals HIV en Malaria en niet via de droge lucht.
Dat wetende is voorkomen altijd beter dan genezen, maar het buitenhouden van een virus is niet altijd mogelijk. Alles op tijd schoonhouden, vervangen en vermijden is een onmogelijke taak als er ook zieke mensen verzorgd moeten worden en als er mensen rondlopen die drager zijn van het virus, maar gezond lijken te zijn.
Gelukkig is er de evoluerende natuur. De ‘menselijke’ coronavirussen zijn al net zo oud als onze weerstand hiertegen. Onze weerstand, als onze interne legers gezien, kent deze vijand maar al te goed. En als het wapentuig veranderd (mutatie van een coronavirus), dan passen onze legers hun tactiek hiertegen aan. Ook nu weer zien onze legers een nieuw wapentuig, alleen veel geavanceerder dan normaal bij een bekende vijand. Wanneer kunnen ze dat gevecht op tijd winnen?
Jij als bevelhebber van je legers kunt dat gevecht winnen als je aan vier voorwaarden voldoet:
- Zorgen dat je voldoende soldaten in je legers hebt.
- Ervoor zorgen dat ze in goede conditie zijn; het niet koud hebben, voldoende voeding krijgen en uitgerust zijn.
- Zorgen dat je ze regelmatig traint, alert houdt, zodat je ze op tijd kunt mobiliseren.
- Ervoor zorgen dat ze alle ingangen bewaken en overal kunnen komen.
Nu is dit geen kinderverhaaltje, maar een waar getrouwe weergave van de menselijke weerstand. Wat voor de legers van een land geldt, geldt ook voor de legers van je weerstand wat uit een zeer complex geheel van witte bloedcellen en stoffen bestaat.
Hoe je zorgt voor een weerstand die kan winnen van iedere corona aanval?
Hoe zorg je voor een weerstand die kan winnen van iedere corona aanval en niet alleen van de griep of van het covid-19? Dit zullen we in deze delen punt voor punt uitleggen. Natuurlijk krijg je meteen alle punten op een rijtje zodat je al met je gezonde verstand vooruit kunt. De uitleg komt dan in delen omdat het geen geplande actie van ons is, maar een spontane reactie op alle vragen van onze klanten. We doen ons best zo snel mogelijk alle informatie voor je op schrift te zetten.
Je kunt al veel hiervan vinden in de bestaande blogs. Andere antwoorden vind je ook in het boek: ‘Gewoon gezond eten’
Voor nu alvast alle punten op een rijtje, zodat je bij jezelf alvast na kunt gaan of je goed bezig bent.
- Zorg voor een gezond ritme zoals dag/nacht en inspanning/ontspanning
- Zorg dat je het altijd aangenaam warm hebt; dag en nacht, dat je niet afkoelt met zweten en geef extra warmte aan je lijf met een kruik.
- Eet geen spijsvertering afkoelende voedingsmiddelen als yoghurt, rauwkost, tropische vruchten en tropische vruchtendranken
- Doe iedere dag aan lichamelijke oefening die je moe maakt maar niet uitput
- Doe ademhalingsoefeningen waarbij de totale longcapaciteit ingezet wordt
- Zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht
- Drink voldoende
- Zorg voor een gezonde darmflora met Taiwan Chlorella
- Gorgel met Daun sirih(betelblad), citrus seed olie of een ander natuurlijk antibioticum
- Douche jezelf koud af
- Drink niet teveel alcohol en beter een glas rode wijn en spirits in plaats van bier
En dan verder de voor de hand liggende zaken wanneer het gaat om een coronavirus besmetting. Stop met roken, gebruik geen airconditioning, ga niet op de tocht zitten, blijf uit de buurt van besmette mensen. We wensen iedereen veel gezondheid en succes
- Zorg voor een gezond ritme zoals dag/nacht en inspanning/ontspanning.
De natuur gaat in een ritme, ook bij jou. Je ademhaling, je spijsvertering, je hormoonhuishouding. Je kunt natuurlijk aan ieder ritme aandacht schenken, maar als het op je afweer aankomt dan praat je over de grote ritmes die te maken hebben met je gezonde functioneren; op tijd naar bed, voldoende nachtrust, op tijd wakker, op vaste tijden eten en wat heel belangrijk is zorgen dat er een balans is van inspanning en ontspanning.
Waar het om gaat is dat je bij ieder ritme energie overhoudt. Slaap je niet op tijd? Dan lever je in. Eet je niet op tijd? Ook dan lever je in. Werk je te lang? Je raad het al; je levert weer energie in. En in een normale situatie heb je nu juist al wat extra energie nodig. Energie voor je opbouw, herstel en de bevoorrading van je cellen. Staat er een griep epidemie voor de deur of een covid-19 dan kun je al helemaal de extra energie gebruiken, omdat dit ook veel gaat kosten. Veel mensen, misschien ook jij hebben geen tijd meer om op hun lijf te letten en ernaar te luisteren; wanneer het iets nodig heeft, zoals even rust. Dit moet nog af, dat staat nog in de planning, uitrusten doen we vanavond wel. Maar dan is er weer iets anders; e-mails beantwoorden, nog even werken, YouTube of iets anders kijken.
Maar het juist zo belangrijk dat je energie overhoud. Weet je niet meer wat goed of niet goed is voor je? Schrijf dan eens voor een week in grote lijnen op wat je allemaal doet per dag. Geef ook aan wat jij denkt dat teveel of teveel achter elkaar was. Na een week maak je dan balans op en vraag je jezelf heel duidelijk: “Wat is er goed voor mij? En hoe plan ik een goed ritme?’
Zo herstel je je eigen ritme en houdt je de extra energie over die je o zo hard nodig hebt wanneer het erop aan komt; zoals bijvoorbeeld een virusaanval. Je wilt toch niet al met een achterstand dit gevecht aangaan?
- Zorg dat je het altijd aangenaam warm hebt.
Het verhaal over warmte en koude is geen moeilijk verhaal. Het is wel een verhaal dat veel over het hoofd gezien wordt. En ofschoon iedereen weet dat je over het algemeen warmer bent dan je omgeving, wordt er niet over nagedacht wat de implicaties hiervan zijn. We zijn opgebouwd uit voornamelijk eiwitten en water. Eiwitten voor onze structuren en onze functies, water om ons interne milieu vorm en transport te geven. Ook onze afweer functioneert door eiwitten. En onze eiwitten functioneren rondom een vaste temperatuur van ongeveer 37 graden. Dat betekent dat onze temperatuur zo goed als altijd hoger moet zijn dan onze omgevingstemperatuur. Om ons op temperatuur te houden gebruiken we gemiddeld bij 20 graden Celsius 40% van onze energie. Dat is al best veel. Is het kouder hebben we meteen veel meer nodig. Is het warmer dan minder. Je voelt hem al aankomen. Wanneer je niet overal optimaal warm( 37graden) bent, is je afweersysteem minder capabel indringers aan te pakken. In het algemeen ga je meer energie gebruiken om jezelf op temperatuur te brengen en dat is energie die je niet meer voor je afweer kunt gebruiken. Wanneer je afweer ( in een lichaamsdeel) direct zelf aan koude blootgesteld is, functioneert die zeker onvoldoende. Niet voor niets komt een verkoudheidsvirus juist met koud, nat en winderig weer binnen. Ook het Covid-19 virus zal hier dankbaar gebruik van maken om vaste grond aan de voeten te krijgen.
Zorg er dus voor dat je het altijd aangenaam warm hebt. Ook geen koude handen, polsen, voeten of rug. Kleed je warm voordat je het koud krijgt en gebruik kleding die warm blijft, ook al ga je zweten. Wol en bepaalde semisynthetische stoffen zijn bijvoorbeeld beter dan katoen.
Dit geldt ook voor de nacht; gebruik dekens of een dekbed dat zowel warmte geeft als vocht kan absorberen.
De lente is een seizoen dat zowel op winter, zomer als herfst kan lijken, zelfs binnen één dag. Kleed je daarom in laagjes, die je uit en aan kunt trekken. Wanneer nodig.
70% van je warmte verlies je via het hoofd. Het is dus heel makkelijk om warmte te behouden door een muts of iets anders op je hoofd te zetten. Door de circulatie daar om te draaien houd je je de warmte binnen.
Gebruik ook eens een kruik en leg deze op je buik. Wanneer je dit lekker vindt dan heb je die extra warmte zelfs nodig.
Zit niet te lang stil, maar houdt je circulatie aan de gang. Zo verlies je veel minder warmte.
Je kunt zelf waarschijnlijk ook nog een aantal dingen bedenken. In deze tijd is het niet nodig om het koud te hebben. In deze tijd is het juist aangeraden om het niet koud te hebben. Want het Covid-19 virus ligt altijd wel ergens klaar om een poging te doen je aan te vallen.
- Eet geen voeding die je spijsvertering afkoelt.
Het verhaal van warmte gaat verder dan alleen de buitenkant. Want ook je organen kunnen afkoelen. Organen die afkoelen? Ja! Ook al zitten daar geen warmtereceptoren en kun je dat dus niet voelen, ook organen kunnen te koud worden. Wanneer je normaal eet, geldt de warmte huishouding voor je hele lijf en is je temperatuur overal gelijk. Er is echter eten dat in eerste instantie veel meer energie verbruikt dan dat het afgeeft en daarmee kunnen de betrokken organen, met name de darmen afkoelen. De voedingswaren die dat doen zijn:
- Yoghurt
- een rauwkostmaaltijd
- tropische vruchten
- tropische vruchtendranken
Ook wanneer je de darmen teveel spoelt met bijvoorbeeld bier, koelen je darmen af. Een secundaire situatie van darmen die te weinig energie krijgen en dus sneller afkoelen is wanneer je teveel energie in je hoofd gebruikt; geen buikademhaling en ontspanning in de buik hebt.
Met te koude darmen krijg je een slechtere vertering en een slechtere opname van stoffen. Het kan zelfs in chronische toestanden lijden tot blokkades, een spastische darm f schimmelgroei op de darmplooien. Voorbeelden van zo’n chronische conditie zie je vaak bij mensen die iedere dag met yoghurt ontbijten; of een maaltijdsalade nemen. Aangezien de opbouw van je afweer haar basis vindt in je darmen, zijn goed functionerende darmen van uiterst belang. In warmere tijden zoals de zomer, is de kans dat je darmen afkoelen natuurlijk minder, maar ten tijde van Corona kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.
Extra maatregelen die je kunt nemen om je darmen lekker warm te houden zijn:
- Drie maal daags een kopje milde gemberthee. Om de koude in de buik in beweging te brengen en te verdrijven
- Leg je iedere dag twintig minuten een kruik of warmtepakking op de buik onder de navel.
- Eet en drink je zoals je grootmoeder dit deed: Neem verse groenten en fruit van het seizoen naast vers scharrelvlees. Maak je geen zorgen over het vitaminegehalte en kook met langere kooktijden, echt vuur, stoofschotels, ovengerechten en kooktoetjes zijn hiervan voorbeelden.
- Beweeg iedere dag met algehele inspanning minimaal 30 minuten.
Laat ik beginnen met te vertellen we hier onder een algehele inspanning verstaan. Het is een inspanning waarbij je hele lichaam betrokken is, zoals wandelen, joggen, cardiofitness, aerobics, traplopen, fietsen, roeien en zwemmen. Het gaat bij een algehele inspanning niet alleen om het werken met je hele lichaam, maar ook om de verhoging van je hart-longritme. Zodanig dat je merkt dat je werkt met je lijf, maar dat je jezelf niet uitput. Yoga zou dus niet volstaan omdat je hart-longritme daarvan niet omhoog gaat. Een te intensieve work-out is ook niet goed want die onderdrukt het immuunsysteem voor een tijdje omdat je daarbij periodiek veel energie verbruikt en deze eerst gebruikt voor de inzet en daarna voor het herstel van de work-out. Wat je wilt is de motor aanzwengelen en warm laten draaien.
Wat heb je hieraan ten aanzien van je weerstand tegen bijvoorbeeld corona?
Het resultaat is dat de totale circulatie aangezet wordt en alles wat daarbij hoort toeneemt. Heel duidelijk uit zich dat in de toename van de productie, mobilisatie en alertheid van je immuunsysteem. Hormonale processen en de extra warmte die hierbij gegenereerd worden ondersteunen deze aanzet van je hele afweer.
Mijn advies is om je inspanning lekker in de openlucht te doen. Misschien doe je meteen wat zon op en nu er 90 procent minder verkeer en luchtverkeer is, is de lucht ook weer eens een stuk schoner.
- Ademhalingsoefeningen om je longen te openen
Longen die niet gewend zijn om op volle capaciteit te draaien benutten ook niet hun volledige oppervlakte. Dat wil zeggen dat er longdelen zijn die nooit helemaal geopend worden. Hier is de circulatie dan ook veel minder en daarmee de kwetsbaarheid voor een aanval van een virus, zoals het covid-19, veel groter. Een longgedeelte dat nauwelijks gebruikt wordt kent ook geen gezonde slijmlaag. En het is de slijmlaag waar de eerste afweer tegen een indringer als een virus plaatsvindt.
Voor een goede afweer (zeker tegen een virus dat via de luchtwegen en slijmlagen het lichaam inkomt) wil je dus dat er in de totale long op gereageerd wordt; dat er geen hoekjes zijn waar bijvoorbeeld het coronavirus ongestoord kan nestelen en een infectie kan veroorzaken.
Alleen wanneer je met regelmaat explosieve sport beoefend ben je er zeker van je longen totaal gebruikt worden. Zelfs bij duursport of een cardio programma is het niet altijd nodig om de volledige capaciteit van de longen te gebruiken. Ten aanzien van je weerstand is het echter in alle gevallen goed om je longen extra te openen, te oefenen en ervoor te zorgen dat de circulatie aangezet en de slijmlaag ververst wordt.
Er zijn tal van oefeningen voor vanuit tal van richtingen, zoals de qi gong, yoga en westerse zienswijze. In wezen komen ze allemaal zo’n beetje op hetzelfde neer. De oefening die ik je hier geef is de 4 stappenademhaling. We laten deze oefening volgen door de ademretentie.
4-stappenademhaling:
- Ga liggen op de rug, zitten met voldoende ruimte voor de buik om uit te zetten of ga staan,
- Adem een flinke teug in naar de buik,
- Meteen erachteraan een teug in naar de flanken, het gedeelte net boven de buik,
- Gevolgd door een derde teug in naar de borstkas die je uitzet naar voor achter en omhoog.
Je ademt dus in drie teugen achter elkaar in en je zet daarbij achtereenvolgens de buik, de flanken en de borstkas helemaal uit. Totdat je helemaal vol bent. De ademhaling mag in het begin wat langzamer, maar wanneer je eraan gewend bent adem je in ongeveer drie seconden in. Adem in door de neus, alleen wanneer dat niet kan door de mond. Om het effect van uitzetten makkelijker te maken en te faciliteren kun je ook nog gelijkmatig de armen zijwaarts mee omhoog bewegen tijdens je inademing.
- Dan adem je uit in één seconde (door de neus of mond, dat maakt niet uit)
- Herhaal dit dertig maal.
- Houd na de laatste inademing de ademhaling vast.
- Concentreer op de linker-en rechterhelft van het hoofd en neem de sensatie daar waar
- Concentreer vervolgens op de linker-en rechterhelft van de keel en neem hier ook de sensatie waar,
- Concentreer daarna op de linker en rechterhelft van de longen en neem hier de sensatie waar,
- Tot slot concentreer je op de linker en rechterhelft van de buik en neem je hier de sensatie waar.
De sensatie waar ik over spreek is een tinteling, een pulsatie of een golfbeweging door de gedeelten waar je op concentreert. Links en rechts zullen verschillend zijn. Probeer ze gelijk te maken.
- Wanneer je denkt dat je je adem niet langer kunt vasthouden dan strek je jezelf met de armen omhoog helemaal uit. Houd je ademhaling verder vast.
- Wanneer je weer denkt dat je je adem niet langer vast kunt houden, buig je voorover en weer terug en herhaal dit terwijl je je adem verder vasthoudt.
- Wanneer je weer denkt dat je je adem niet langer kunt vasthouden kom je terug naar de neutrale positie in lig, zit of stand en volg je de stuiptrekkingen die je lichaam maakt.
- Pas als je dan je adem niet meer kunt inhouden, laat je los en adem je weer in.
Doordat je cellen zuurstof nodig hebben, wordt er aan alle kanten getrokken om hieraan te voldoen. Dit heeft een duidelijk effect op je circulatie, je slijmvliezen en je spijsvertering. Je kunt hier dus een reactie op verwachten in de zin dat je meteen na de oefening naar de wc moet of dat slijm loskomt.
- Neem even kort pauze om bij te komen,
- Herhaal de hele riedel drie maal en begin weer bij de 4-stappenademhaling.
Met deze oefenreeks die begint met de 4-stappenademhaling open je dus je longen, zet je de circulatie daar aan en ververs je het slijmvlies. Met de ademretentie maak je vervolgens blokkades los, mobiliseer je de ritmische beweging van longen en darmen en komt lang vastzittend afval los. Al met al een mooie oefenreeks om jezelf en je immuunsysteem op te schonen, sterker te maken en te activeren. Een echte oefenreeks voor je leger zodat het klaar is als Corona binnen wil komen.
- Zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht
Zonlicht en frisse lucht. Twee basisbehoeften die, wanneer het op gezondheid aankomt, vaak onderschat worden. In beide zit de energie die je lijf de vonk geeft om te leven. Dat is toch wel minimaal 50% van alles wat belangrijk is. Zo ook voor je immuunsysteem. Dat we er bijna niets van kunnen meten is omdat het zo ongrijpbaar is. Zonlicht heeft meerdere frequenties van kleuren, warmte en UV in zich. Frisse lucht heeft natuurlijk voldoende zuurstof, vocht, weinig verontreiniging, maar ook de vrije negatieve ionen in zich. Dat is wat we weten. Wat de precieze uitwerking hiervan is, daar weten we maar een heel klein beetje van, want die vonk van leven laat zich niet makkelijk in één stofje terug herkennen dat we dan kunnen meten. Het gaat om het geheel van levende processen en dat kunnen we niet in een testbuisje vangen. Er zijn wel experimenten gedaan waarbij bepaalde aspecten werden weggelaten. Zoals bijvoorbeeld een proef met konijnen die onder daglichtlampen werden geplaatst die dan een kleur misten. Zo kregen er konijnen geen rood, andere geen blauw of geel. Hierbij werd een groep konijnen blind, bij een andere groep verloren de beestjes hun haar en weer een andere groep verloor de macht om rond te huppen. Een wreed onderzoek dat wel laat zien hoe belangrijk een bepaalde frequentie van licht kan zijn. Het geeft een beetje notie hoe belangrijk frisse lucht en zonlicht zijn.
Wat weten we wel?
We weten inmiddels dat de UV stralen van zonlicht vitamine D aanmaken en dat vitamine D een zeer belangrijke factor is voor ons immuunsysteem. UV licht beïnvloed ook het immuunsysteem direct via chromoforen in de huid. We weten verder dat zonlicht de T-lymfocyten van energie voorziet en dat ze hierdoor sneller gaan bewegen en reageren. De rol van de T-lymfocyten is naar de plek van een infectie (dreiging) gaan en daar de aanvaller aanpakken. We weten dat daglicht helpt tegen depressie en dat bij depressie je afweer drastisch naar beneden gaat.
We weten al wel wat, maar de vinger erop leggen kunnen we nog niet. Wat over het algemeen duidelijk aantoonbaar is, is dat mensen die regelmatig in de zuivere frisse lucht en licht komen een sterker immuunsysteem hebben en veel minder vaak ziek zijn.
Gelukkig is het lente en neemt de hoeveelheid licht per dag toe, net als de temperatuur. Gelukkig is de luchtvervuiling met negentig procent afgenomen, zodat je ook nu in de stad van frisse lucht kunt genieten. Neem iedere dag een uurtje frisse lucht vertrouw op je gevoel van verfrissing als je lekker naar buiten bent geweest. Dat alleen al laat je voelen dat je het echt nodig hebt. Combineer het met je algehele lichamelijke inspanning en voel hoe je per dag sterker wordt.
- Drink voldoende
We slikken vitamine C in pillen en allerlei andere synthetische pillen om maar alle multivitaminen binnen te krijgen. Aan water drinken denkt niemand wanneer het om je immuunsysteem gaat. Toch is water een erg belangrijke factor wanneer het gaat om het verkrijgen en houden van een goede weerstand.
70% van ons lichaam bestaat uit water, dat weten we allemaal al wel, maar wat de cruciale rol is van water daar staan we niet bij stil. Water, H2O, is een dipool, een soort van minimagneetje. Het richt zich ten aanzien van andere geladen deeltjes, de ionen, en vormt zo een driedimensionaal patroonpatroon. Dit patroon is een gezond of een ongezond patroon, afhankelijk hoe de magneetjes watermoleculen zich richten. Hoe een gezond patroon ontstaat is van heel veel factoren afhankelijk. Teveel om hier op in te gaan, maar wat je kunt onthouden is dat wanneer je gezond leeft, je gezond voelt en een gezonde gedachtegang hebt, dat je waterinhoud ook gezond voor je zal zijn. Water werkt dan optimaal ten aanzien van:
- Het transport van onder meer zuurstof, voedingstoffen, antistoffen en afweercellen
- Het losmaken van opeenhopende afvalstoffen (m.n. in de darmen en rondom de cellen)
- Het afvoeren van afvalstoffen (mede via de nieren)
- De vulling van de bloedvaten en het lymfesysteem. Beide cruciaal bij je afweer
- Het hydrateren en daaraan gekoppeld functioneren van de slijmvliezen in de mond, neus, ogen, keel, longen en darmen. Daarnaast de hydratatie van de huid. Alle organen en lichaamsdelen dus die in contact staan met de buitenwereld en bemand zijn met onze legers voor onze afweer.
Bij een tekort aan water gebeuren er dus een heleboel zaken die je hele gezondheid, maar met name je immuunsysteem verzieken:
- Het transport van antistoffen, afweercellen, zuurstof, voedingsstoffen is slechter.
- Er is een opeenhoping van afval–en vuilstoffen dat het immuunsysteem bezighoudt in plaats van indringers bevechten.
- Er is een slechte vertering met een slechte voeding voor het afweersysteem.
- En ten slotte is het milieu waarin het afweersysteem functioneert minder reactief en te droog om goed te reageren. Denk daarbij aan het milieu van het speeksel, de lymfe, het bloed en het slijmvlies.
Te weinig water of een slechte kwaliteit water speelt dus direct een rol in de reactie, bevoorrading en gezondheid van je immuunsysteem.
Denk bij water niet alleen aan het drinken van water, maar ook aan de luchtvochtigheid van je omgeving. Verwarmingen, slechte ventilatie, klimaatsystemen en airconditioners kunnen zorgen voor een zeer lage luchtvochtigheid. De directe klachten die hierbij ontstaan zoals droge ogen, hoofdpijn, niezen en bijvoorbeeld hoesten zeggen al genoeg, maar op lange termijn zwakken ze natuurlijk je hele afweersysteem nog verder af. Deze uitdroging kun je niet compenseren door meer te drinken, mocht je dat nog denken. Lichaamsvocht is fysiologisch vocht met alles erin wat het tot levend vocht maakt. Wanneer dat snel uitdroogt heb je het niet zomaar bijgemaakt.
Ga dan ook niet naar de sauna om daar drie liter lichaamsvocht weg te zweten.
Waarom moet je zuiver water drinken en kun je niet voldoen aan je vochtbehoefte met koffie, thee, vruchtensap, wijn en bier? Zuiver water functioneert meteen als spoelmiddel, hydratie-en vulmiddel. Bij andere dranken moet het spijsverteringstelsel ingezet worden om het water van de andere ingrediënten te scheiden. Dat kost meer energie en brengt andere werkingen met zich mee tezamen met implicaties die soms de hele bevochtigingscoëfficiënt te niet doen.
Wat gezond water is? Is een ander verhaal. Je kunt dit nalezen in mijn boek ‘Gewoon gezond eten’ https://www.boekscout.nl/shop2/zoeken.php?tw=Henk+Helsper
Drink geen water tegen je zin in, maar zorg dat je het altijd bij de hand hebt en kunt drinken bij je eerste behoefte. Houd jezelf bevochtigd dan houd je jezelf soepel en sterk tegen Corona.
- Zorg voor een gezonde darmflora met Taiwan Chlorella
Wanneer je informatief schrijft, wil iedereen natuurlijk dat je dat objectief en zonder bijbedoelingen doet. In dit stukje zal ik echter het product Taiwan Chlorella aanprijzen. Ik schrijf niet voor niets voor hen. Dit is omdat hun product eerlijk en uniek in werking en kwaliteit is. Naar mijn mening zou iedereen Taiwan Chlorella moeten nemen en niet alleen in tijden van corona. In het stukje hieronder lees je waarom.
Corona is om ons heen en we willen zorgen voor een gezond immuunsysteem. Wanneer je weet dat het immuunsysteem opgebouwd wordt in de darmen dan weet je ook dat gezonde darmen dus essentieel hiervoor is. Maar nu zijn er factoren die onze darmflora vervuilen en vergiftigen. De belangrijkste reden voor deze vervuiling is onze dagelijkse voeding.
We eten met z’n allen namelijk teveel geraffineerde voeding. Geraffineerde voeding is kunstmatige voeding waar belangrijke componenten aan onttrokken zijn en dat allerlei toevoegingen kent om het makkelijker te bereiden, produceerbaar, houdbaar en sterker van smaak te maken(dat smaakt letterlijk naar meer). Het is eigenlijk rijkeluisvoeding die door de enorme vraag naar voeding en de kunstmatige controleerbaarheid tot gewone voeding geworden is. Voorbeelden van geraffineerde voeding zijn witte meel, witte rijst, witte suiker, wit zout en alles wat kant-en-klaar en samengesteld is. Hiertegenover staat hele voeding. Onder hele voeding verstaan we vlees, vis, ei, zuivel, groente, fruit, knollen, wortels, bonen en granen waar niets aan toegevoegd is. Die niet chemisch behandeld zijn. Waar niets op een kunstmatige manier vanaf gehaald is en die hooguit door natuurlijk handelingen zoals plukken, oogsten, slachten, drogen of fermentatie verkregen zijn.
Hele voeding houdt je darmen in beweging en de normale enzymprocessen zijn hierop van toepassing voor de vertering. Bij geraffineerde voeding verloopt de vertering heel anders. Door het gebrek aan vezels lopen de darmen vol met de plak die het vormt. De peristaltiek (samentrekkingen)van de darmen en het opnameoppervlak van de darmen gaat daarmee flink achteruit. Bij geraffineerde voeding kunnen ook de normale enzymprocessen niet op een natuurlijke manier meewerken. Zo gaat de hele vertering achteruit en is er geen gezonde opname van voedingstoffen. Dan is er de vervuiling die hier bovenop komt. Vervuiling van de chemicaliën die in de voeding zitten en vervuiling die je opdoet vanuit je omgeving. Ik geef je wat voorbeelden:
- productiegifstoffen
- milieugifstoffen – de zware metalen, de nitraten, microplastics en andere gifstoffen.
- Medicijnen die je slikt, maar ook de medicijnresten van anderen die in de bodem en ons water terecht gekomen zijn.
- hormonen vanuit ons vlees
- antibiotica vanuit het vlees en grondwater
- herbiciden
- pesticiden
- emulgatoren
- voedingszuren
- conserveringsmiddelen
- smaakversterkers
- kleurstoffen
- kunstmatige zoetstoffen
- verpakkingsgassen
Samen met de plak die op je darmplooien vormt het een perfecte toxische bodem voor allerlei ongedierte. Schimmel is hiervan de ergste – die groeit als kool op deze pasta.
Zo ontstaat er een instant overbelasting van het darmslijmvlies en daarmee worden alle organen met slijmvlies, zoals ook de longen, belast. Je afweer kan niet goed werken in deze situatie vanwege slechte voeding, slechte beweegbaarheid, overbelasting van toxische stoffen. Alles begint in de darmen en daar moet ook de eerste verbetering worden aangebracht. In mijn praktijk zie ik zeker 80 procent van de mensen met een overbelasting als deze. Deze situatie is ook zeer hardnekkig. Zeker als er andere gezondheidsproblemen bij komen kijken.
Nu is chlorella het enige middel dat je helpt alles op te ruimen, zonder dat het vraagt om extra energie (het levert zelfs extra energie) en zonder dat het een belasting van andere zaken van je lijf geeft. Dit is in de natuur een unieke eigenschap. Hoe het werkt kun je op de site van Taiwan Chlorella nakijken; www.taiwanchlorella.nl Chlorella ruimt de plak op, de schimmel, maar ook de toxische stoffen tot aan de zware metalen toe. Iedere dag in een moderne maatschappij met zoveel mensen en wensen, staan we aan allerlei vervuiling bloot. Dat is mijn reden om, Corona of geen Corona, iedere dag chlorella te nemen.
Waarom dan geen andere chlorella? Ik gebruikte jarenlang een chlorella, waarvan ik dacht dat ie goed was. Deze bleek echter zelf vervuild met zware metalen. Ik ging op zoek en zag vervuilingen, verdunningen, slechte kweek-en breekmethodes. Na een lange zoektocht bleek Taiwan Chlorella de enige die voldeed. Nu zullen er ook wel andere goede chlorellasoorten zijn, geen enkel ander merk geeft openheid van zaken. En tot ze dat doen, blijf ik sceptisch kijken naar hun product. Want ik weet niet wat er in zit en als je niets te verbergen hebt, waarom doe je dat dan toch?
Terug naar onze weerstand. Zuivere darmen zijn essentieel voor een goede opbouw, onderhoud en actiebereidheid van je immuunsysteem. Natuurlijke beweging, gezond eten van hele voeding, een natuurlijke buikademhaling zou normaal genoeg moeten zijn, maar in de wereld waarin we nu leven is het totaal voorkomen van vervuiling en darmplak onvermijdelijk geworden. Wie weet; als de natuur wat mag herstellen en als we eens wat meer in de richting kijken dat we samen moeten leven met de natuur in plaats van de natuur alleen maar te gebruiken, dat de situatie beter zou worden.
Voor, of beter gezegd tegen Corona, gebruik je ook Taiwan Chlorella voor een schone, sterke en actieve weerstand.
- Gorgel met een natuurlijk antivirale oplossing
Gorgelen?? Doet dat wel iets tegen zoiets gemeens als het coronavirus. Ja hoor! Het is zelfs heel belangrijk om te doen wanneer je al een besmetting hebt opgelopen.
De natuur voorziet ons van een heleboel antibacteriële, antivirale en antifungale middelen (tegen bacteriën, tegen virussen, tegen schimmels) Ze worden vaak aangeduid als natuurlijke antibiotica. Wat echter een te populaire onjuiste term is. Antibiotica werkt namelijk alleen tegen bacteriën en deze middelen werken meestal tegen alle soorten indringers. Antibiotica dood alles aan bacterieel leven. De natuurlijke middelen doden niet maar hebben een soort indammende werking op de indringer waardoor het natuurlijk afweermechanisme ze makkelijker kan verwijderen.
Ieder levend wezen, plant, dier en mens wordt wel eens aangevallen door een vijandelijke bacterie, virus of schimmel. Ieder levend wezen maakt dan ook natuurlijke stoffen aan om deze indringer te weren. Door de eeuwen heen worden deze stoffen uit dieren, planten, zaden en wortels geëxtraheerd en geconcentreerd om als middel te dienen tegen virale en bacteriële infecties. Zelfs penicilline vind zijn oorsprong daarin. Er zijn een paar moeilijkheden bij het kiezen van zo’n middel. Ten eerste: Ofschoon ze een zeer lange geschiedenis van gebruik en werkzaamheid hebben is er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek en literaire ondersteuning van hun werking. Ten tweede: Omdat het zeer complexe subtiele natuurlijke middelen zijn werken ze niet bij iedereen gelijk; omdat ook wij allemaal op een subtiele wijze anders zijn. Ze zijn echter niet schadelijke en meteen bij het gebruik weet je of het betreffende middel voor jou werkt. Wanneer het voor jou werkt dan werkt het meestal tegelijk tegen vijandelijke bacteriën, virussen en schimmels. Het middel geeft als het ware de indringer een soort van coating en maakt het daarmee onwerkzaam. Je afweer reageert dan met het loslaten van het slijm waarin ze zitten. Dit slijm komt dan in de mondholte wanneer het vanuit de sinussen, de longen of de keel komt. Het komt in de ontlasting wanneer het darmslijmvlies was.
De middelen die we hier als mogelijkheid voor je bespreken zijn: Citrus seed olie, knoflook, honing, stevia, kurkuma, gember en appelazijn. Er zijn er ontelbaar meer, maar we nemen de meest sterke, gangbare en de middelen die niet van dierlijke oorsprong en die je ook kunt inslikken zonder risico. Tea tree olie bijvoorbeeld een zeer sterk middel is niet geschikt om in te nemen. Hetzelfde geldt voor veel etherische oliën.
Er zijn vier manieren waarop je deze middelen kunt nemen:
- inademen via het zogenaamde dampen
- inslikken
- gorgelen
- extern aanbrengen
- Het dampen. Je kunt dit doen wanneer je voelt dat je sinussen vol lopen en dicht gaan zitten. Er zit wel een klein risico aan vast. Het risico is wanneer er al flinke afsluiting van een bepaald sinusgebied is, dan kun je juist een infectie hiermee verder aanwakkeren of laten ontstaan (door de hitte van de damp).
- Dit doe je voornamelijk wanneer het om een virus gaat dat in eerste instantie de spijsvertering aanvalt. Het coronavirus is voornamelijk gericht op de luchtwegen. Toch kun je dit doen als extra ondersteuning van je weerstand.
- Hier richten we ons met name op, omdat het geen risico’s met zich meebrengt en het gericht is op de meest kwetsbare plek voor het coronavirus, namelijk de keel. Het virus dat zich opstapelt in het lichaam, is vooral gevaarlijk in zijn opstapeling in de keel. Dit is namelijk de laatste afweer voordat het de longen bereikt en de bekende schade kan aanrichten. Wanneer een virus toeneemt op een bepaalde plek, zwelt het slijmvlies als een oorlogszone waar je afweercellen vechten tegen de indringer. Het natuurlijke antivirale middel geeft een coating aan het virus en het aangedane slijmvlies komt daarbij los. Bij een infectie, groot of klein is dit het directe merkbare effect; slijm dat vrijkomt vanuit de keel naar de mond. Je mag het inslikken, de maag maakt dan verder korte metten met ingepakte virus, je kunt het ook uitspugen. Een ander effect is de vermindering van de hoestprikkel.
- Extern aanbrengen. Hier smeer je het middel op de huid. Ofschoon zeep ook heel goed werkt bij de verwijdering van corona op de handen kun je hier ook een toepassing vinden. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen.
Een beetje uitleg over de middelen:
Knoflooksap is natuurlijk sap geperst uit verse knoflook, zoals kurkuma-sap dat is uit een verse kurkumawortel en gember-sap dat is uit een verse gemberwortel. Honing is natuurlijk vloeibare honing. Geef geen honing aan kinderen onder een jaar. Appelazijn is azijn gemaakt van puur appelsap. puur stevia extract is het extract van het blad van de Stevia rebaudiana, een plant oorspronkelijk uit midden Amerika. Het is lang door de commercie in de economische ijskast gehouden, maar nu is het vooral bekend als natuurlijk zoetmiddel. Citrus seed extract. Ook wel Grapefruit pit extract genoemd (verwar dit niet met grape seed extract) is het olie-extract uit de pit van de grapefruit. Erg bitter, maar zeer krachtig, met een zeer brede toepasbaarheid intern zowel als extern. Het is het middel dat bij eigenlijk iedereen werkt. Het is wel moeilijk verkrijgbaar. Let op dat je de natuurlijke olie hebt en niet een chemisch extract waarover commotie is dat het giftig zou zijn.
Hoe je ze gebruikt staat hieronder schematisch weergegeven:
Gorgelen doe je 3 maal daags. Innemen 2 maal daags en dampen ook 2 maal daags. Nogmaals ten aanzien van het Coronavirus is gorgelen het belangrijkste. Je mag het verder versterken met innemen en dampen. Dat laten we verder aan jou over. Blijf wel logisch en makkelijk werken en werk nooit uit angst. Want angst levert meteen een daling van je afweer op. En die proberen we nu juist zo gezond mogelijke en sterk te maken. Een leger dat leeft in angst voor de vijand, heeft eigenlijk al verloren.
- Koud afdouchen
Koud afdouchen voor je gezondheid is niets nieuws. Vanaf de 19e eeuw al werd het tegen verschillende kwalen, maar met name voor mensen met een zwak gestel aangeraden. In het algemeen zou je er sterkere longen, nieren en een betere afweer van krijgen. Er zijn binnen de wetenschap nog steeds een hoop vragen hoe het dan zou werken, maar langzaam worden deze beweringen één voor één als waar bewezen. Nu hoef je geen genius te zijn om het effect van een koude douche bij jezelf te meten. Je krijgt er een oppepper van. Je voelt je wakkerder, sterker, fitter, en minder gevoelig voor koude. Vergelijk dit maar eens met het effect dat een warm bad of een warme douche op je heeft. Nu kunnen we ten aanzien van deze effecten twee dingen zeggen:
- In eerste instantie is het effect van korte duur, maar na een aantal keren koud douchen merk je dat je er veel beter tegen kunt, je kunt het langer doen en je gaat het zelfs verfrissend lekker vinden. Dit betekent dat bij herhaling er een uitwerking op de lange termijn is.
- Een reactie die je kunt voelen in heel je lichaam is ook een reactie die een effect heeft op het hele lichaam. Dat wil zeggen, huid, bloed, lymfe, spieren, botten en organen. Ook dit blijkt meer en meer uit onderzoeken. Botbreuken blijken sneller te helen, spierpijn verdwijnt eerder en de spijsvertering verloopt soepeler. Dit zijn voorbeelden van wat er in onderzoeken wordt aangetoond.
Late we ons nu even concentreren op de afweer. Deze gaat evenredig beter of slechter samen met de bloedcirculatie, lymfecirculatie en de activiteit van het slijmvlies in de huid, in de lichaamsopeningen en in de organen. Nu zorgt koud douchen voor een sterke samentrekking gevolgd door een loslating op deze drie gebieden. In andere woorden voor een aanzet van het bloed, de lymfe en het slijmvlies; voor het loslaten van oude energie, het in beweging brengen van de bestaande energie en het aantrekken van nieuwe energie. Met energie doel ik dan op alle elementen die deel uitmaken van deze systemen. Niets zwevends dus.
Zo ondersteunen we ons immuunsysteem dus op alle punten die we graag versterkt zien tegen het coronavirus.
Hoe je koud moet afdouchen is niet echt iets dat ik hier moet uitleggen. De enige tips die ik je hier geef is. dat je het kunt opbouwen van alleen aan het einde van je douche naar een complete douchesessie. En verder dat je je mindset kunt verzetten van ‘angst voor de koude’, naar een ‘makkelijk verkrijgbaar, verfrissend, helend geschenk’.
Zoals ik al zei is het effect totaal, niet alleen lichamelijk , maar ook geestelijk krijg je een emotionele boost en meer emotionele veerkracht van. Eveneens de juiste zaken tegen een angstige houding tegen corona.
- Alcohol en het immuunsysteem
In dit laatste deel over hoe je je immuunsysteem kunt versterken en klaar kunt maken tegen een aanval van corona, nu eens niet iets wat je extra moet doen, maar iets wat je misschien minder moet doen. Namelijk minder alcohol nuttigen. Wanneer je geen of bijna geen alcohol drinkt kun je dit deel, behalve de conclusie, overslaan. Het blijkt namelijk dat overmatig alcoholgebruik het de werking en reactie van je immuunsysteem in no-time kan halveren. Dat is dus nogal wat.
Allereerst de vraag: Wat doet alcohol met je?
Het werking van alcohol op het lichaam:
- Het opent de bloedvaten
- Laat energie van binnen naar buiten wegvloeien
- Zorgt voor vertraging van de bloedcirculatie in de periferie
- Verhoogt de toxiciteit in het interne milieu
- Zorgt voor vertraging van de zenuwoverdracht
Dit heeft dan opgeteld de volgende merkbare effecten:
- Het tast je immuunsysteem aan en vergroot je kans op ziektes en infecties.
- Het tast de nier-en blaaswerking aan
- Het belast de lever en de spijsvertering
- Het vermindert de proteïneopname na inspanning
- Het vermindert de kwaliteit en kwantiteit van je slaap
- Het vermindert het cognitief vermogen en je reactietijd.
- Het vermindert je botdichtheid en verlaagt je testosteron niveau.
- Het verminderd je herstel in het algemeen
Nou dan kunnen we dat beter maar niet doen; overmatig alcoholgebruik. Beter die kraan dichtdraaien dan alleen maar blijven dweilen. Kom ik wel bij de volgende vraag:
Wat is overmatig alcohol gebruik?
Denk niet, ik raak er niet dronken van dus kan ik het wel hebben. Nee, het gaat om het effect op je totale lichaam. Het is net als bij het kortdurende effect van koud douchen; wanneer je dit met regelmaat doet, krijgt het een langdurige uitwerking. Nu blijkt uit onderzoeken dat het effect van alcohol blijft voortduren wanneer we meer dan één glas(één eenheid) per dag drinken. We praten dan over het effect bij gezode sterke mensen. Bij mensen met een zwakker gestel ligt de grens lager. Gelijk aan of minder dan één gas per dag heeft alcohol zelfs een licht stimulerend effect op je hele gezondheid. Dat maakt het voor veel mensen verwarrend en voor veel anderen is het de reden om toch maar vooral door te blijven drinken.
Maar voor alles is een grens en als je die overschrijdt gaat het positieve effect over in een negatief. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ongezond eten en roken. Ik zeg dan heel simpel, een gewaarschuwd mens telt voor twee en als je toch boven de maat wilt door blijven drinken, moet je ook niet zeuren of hulpbehoevend aankloppen wanneer Corona je de baas wordt.
Een harde uitspraak als slot in dit verhaal over hoe je corona de baas kunt blijven. Al de besproken maatregelen in de afleveringen van deze serie geven je alle tools om gezond te blijven en je immuunsysteem, maar eigenlijk je totale gezondheid te ondersteunen. Misschien is dat wel het positieve aan Corona; dat je weer gaat luiteren naar je eigen lijf.
De mentale gesteldheid bespreken we hier niet vanwege de complexiteit en individualiteit die het heeft, maar het mag duidelijk zijn dat angst, twijfel en zorgen een zeer negatief effect hebben op je afweer. Alle belevingen en effecten zijn totaal, op zowel lichaam als geest. Maar als je jezelf wapent en alle tools gebruikt dan zal ook het zelfvertrouwen en daarmee de kracht in je eigen afweer mee uitgroeien.
Zo blijf je corona de baas
Recent Comments