ATP
Om te kunnen rennen, fietsen, skiën, zwemmen en roeien hebben we energie nodig uit ons voedsel. De bronnen voor energie in ons voedsel zijn koolhydraten, vetten en eiwitten, maar ze leveren niet allemaal op dezelfde manier deze energie. Het uiteindeljke resultaat adenosinetrifosfaat (ATP) wordt op verschillende manieren bereikt. ATP is de basis energiemolekuul die je nodig hebt iedere keer als je ademt, je hart een slag slaat, je je schoenen strikt of je fietst. Het is het enige molecuul dat in staat is om energie te leveren aan spiervezels om spiercontracties aan te drijven.
Hoe krijg je ATP?
Koolhydraten
ATP krijg je uit koolhydraten. De vorming van ATP uit koolhydraten is een betrekkelijk eenvoudig en snel proces. Koolhydraten worden omgezet in glucose, wat in het bloed komt. De lever kan een voorraad aan glucose opslaan in de vorm van glycogeen en weer aan het lichaam afgeven wanneer nodig. Daarmee zijn koolhydraten de aangewezen bron voor ATP. De beste koolhydraten zijn natuurlijk de “hele’ koolhydraten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. En niet de geraffineerde suikers in je mars, je cola en je koekje.
Creatinefosfaat
In de spieren ligt ook een kleine voorraad energie in de vorm van creatinefosfaat voor 5-10 seconden inspanning. Dit is een extraatje dat snel ATP kan leveren, voor een sprint of een explosieve fysieke inspanning. Wanneer deze voorraad op is, wordt deze tijdens herstelwerkzaamheden weer opgebouwd.
Vet
Dan is er vet. Vet is een bijna onuitputbare bron van energie, maar er is een catch. In vet ligt energie opgeslagen, maar deze komt maar heel langzaam vrij en alleen wanneer er een belasting is onder 60% van de maximale hartslag. Dan is je hartslag iets hoger dan een normale rusthartslag. Alleen als het proces met een zuurstofopname ondersteunt kan worden kan uit vet uiteindelijk ATP gevormd worden. Dit betekent, alleen bij een rustige cyclische bewegingen met een lage inspanningsbelasting zoals wandelen, rustig fietsen en rustig zwemmen.
Eiwit
Wanneer er een belasting is die je hartslag boven 60% van de maximale hartslag brengt, kan er dus geen vet voor energie gebruikt worden, wanneer nu ook de ATP op is, worden eiwitten gebruikt voor energie. De eiwitten uit voeding zijn de bouwstenen voor de spieropbouw, bindweefsel, bloedvaten zenuwvezels, celwanden. Eigenlijk alles wat er aan structuur gebouwd wordt in het lichaam. Maar niet de eiwitten uit voeding worden dan gebruikt, maar de eiwitten van je eigen spieren. ATP productie uit eiwitten van je voeding gebeurt nauwelijks, want wanneer deze situatie ontstaan, dat het lichaam uit noodzaak op eiwitten aangewezen is dan zijn de kant -en klare lichaamseiwitten een veel makkelijkere bron dan de eiwitten in voeding. Je eet dus je eigen spieren op voor je energievoorziening. Skeletspieren , maar ook spieren van je bloedvaten en je organen.
Waarom geen eiwitdieet?
Je ziet, wanneer je kijkt naar de bronnen voor ATP, dat de keuze dan niet zo moeilijk is. Je wilt namelijk te allen tijde voorkomen dat je op eiwitten aangewezen bent. Koolhydraten eten dus en veel rustige lichaamsbelasting om af te vallen. Het probleem met koolhydraten zijn niet de koolhydraten perse, maar de slechte kwaliteit die er vandaag de dag verkocht wordt. Geraffineerd, veel gist en toegevoegde rommel om het maar goed en extra lekker te maken. Plus de zaken die mensen eten bij koolhydraten als bijvoorbeeld broodbeleg, slechte boter en transvetten in wordt kaas en dergelijke. Mensen met een eiwitdieet, die geen brood, meer eten, mogen zich dan een tijdje een beetje beter voelen en inderdaad afvallen, maar uiteindelijk is dit een onhoudbare en zeer onnatuurlijke situatie, die uiteindelijk kan leiden tot kanker en auto-immuunziektes.
Conclusie
Voor een stabiele energie eet je dus je brood, je pasta en je rijst, maar eet het in een echt eerlijke volkoren vorm. En als je dan toch wilt afvallen, ga dan een tijdje op water en brood. Een zeer goede detox als ook afvaltechniek. En je mag je zoveel eten als je wilt.
Wat doet Taiwan Chlorella in dit verhaal?
Taiwan Chlorella is niet echt een bron voor koolhydraten, al is al het chlorofyl dat natuurlijk wel. Dit Chlorofyl gebruiken we beter om de hedendaagse vervuiling te zuiveren. Taiwan Chlorella gebruik je naast je zuivering voor
Recent Comments