Inleiding

’s Avonds na het eten inzakken, een dut doen na het werk of je algeheel vermoeid voelen gedurende de tijden dat je werkt. Dit is de bekende werkvermoeidheid. Ergens is je balans tussen je energiegebruik en energieaanwas niet in orde. Wat je ertegen kunt doen lees je hier

 

Wat is werkvermoeidheid?

We zagen in de vorige blog al de energiedip. De werkvermoeidheid is een vermoeidheid die van een heel ander kaliber is. Namelijk je verbruikt werkelijk teveel energie tijdens je werk. Werkvermoeidheid is iets dat incidenteel voorkomt. Iedereen is wel eens moe na het werk. Maar hier bedoelen we een vermoeidheid mee, die duidelijk gekoppeld is aan je werk. Moe na het werk, inzakken na het eten, bijkomen in het weekend , of juist in het weekend je extra moe voelen, waarbij je bij moet tanken om je maandag weer fris te voelen.

 

Actieve en passieve energie

Het lichaam heeft meteen-te-gebruiken energie in de zin van ATP (adenosinetrifosfaat) en energie opgeslagen in energievoorraden. De eerste noemen we de actieve energie en de tweede vorm de passieve energie. Bij werkvermoeidheid heb je niet alleen de actieve energie opgebruikt. Je hebt ook een flinke hap genomen uit je energievoorraad, met name je glycogeenvoorraad. Dit is de voorraad die als eerste aangesproken wordt en deze is bij werkvermoeidheid onder het niveau waarbij het zo laag is dat het niet meer in staat is je actieve energie te bevoorraden. Het resultaat is dat je je moe gaat voelen en je totale rust nodig hebt om je energie weer op peil te krijgen.

 

De redenen waarom je energievoorraad te laag is tijdens of na een dag werk.

Er zijn drie redenen aan te wijzen waarom het level van je energievoorraad te laag raakt.

  1. De eerste reden is heel duidelijk; je neemt eenvoudig weg te weinig pauze in verhouding tot de belasting die je op jezelf legt
  2. De tweede reden is dat je systeem te langzaam of te weinig reageert op je energievraag. Dit is altijd ten gevolge van een overbelasting van je organen, bloedsomloop en cel werking. Deze overbelasting kan heel veel redenen hebben. Een vooraf gegane ziekte, een slecht ritme van leven, slechte kwaliteit voeding, te weinig beweging en vervuiling van je lichaam door voeding of het milieu waarin je leeft. Vaak is het een combinatie van meerdere van deze factoren. Allemaal zorgen ze voor vervuiling van je systeem en dat is dan de werkelijke grond achter een slechtere opname, omzetting en transport van je energie.
  3. Reden nummer drie is dat er te weinig stoffen aanwezig zijn die voor de aanzetting van alle energieprocessen zorgen. Dit zijn de enzymwerkingen die mogelijk gemaakt worden door onze vitaminen en mineralen.

 

 

De oplossing; Hoe voorkom ik mijn werkvermoeidheid?

Je kunt een werkvermoeidheid, anders als je energiedip, niet één twee drie op lossen. Je zult echt rust moeten nemen om de voorraden weer op peil te krijgen. Mensen met een redelijk gezond systeem kunnen dit met een powernap. Dit is 20-30 minuten rust te nemen, even helemaal weg zijn, om je daarna weer fit te voelen.

Iedereen zou eigenlijk de werkvermoeidheid moeten zien als een waarschuwing dat de balans van hun leven niet goed is.  Wanneer je dit voor jezelf duidelijk kunt krijgen dan is het een kwestie van je ritme aanpassen; meer frequent pauze nemen, langere pauzes nemen en /of je werklast beter verdelen. Er is van alles te vinden wat je kunt doen op dit vlak. Ga er eens voor zitten en maak een objectieve beoordeling van jezelf. Kun je geen aanpassingen genoeg doen om dit op te lossen dan is je werkvraag veelal te hoog en doe je het verkeerde werk of je doet het op de verkeerde manier.

Naast de zojuist genoemde algehele rust zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je energie op peil te brengen en te houden.

 

Rustige beweging

Rustige beweging zoals wandelen, brengt je energie in beweging. De organen voor energieopbouw mogen niet stilvallen en daarvoor is een rustige beweging essentieel. Op de bank met je telefoon spelen of tv kijken is dan niet de manier.

 

Warmte

Energie staat gelijk aan warmte. We zijn wezens van 37 graden en moeten dus altijd energie gebruiken om ons warm te houden. Je kunt je energie dus heel goed helpen door jezelf te verwarmen. Een kruik op de buik bijvoorbeeld brengt niet alleen energie naar binnen, maar ondersteunt ook nog eens de opbouw vanuit de spijsvertering.

 

Voeding

Er zijn ook altijd voedingsmiddelen die je meer en makkelijke energie geven, zoals koolhydraten als brood, spaghetti, rijst en fruit. Dan heb je nog de kruiden zoals ginseng, jujube en astragalus. Deze kunnen echter ook tijdens het werk omgezet worden in de actieve energie die je meteen kunt gebruiken. Vooral daar zijn ze zeer goed voor.

 

Gebruik Taiwan Chlorella voor de opruiming van je systeem

Natuurlijk moet je ook werken aan de grote schoonmaak en het onderhoud in de zin van regelmatige opruiming en aanwas van mineralen en vitaminen.

Taiwan Chlorella ruimt alle afvalstoffen in je lichaam op. Niet alleen de slakken van je vertering en omzetting, maar ook de stoffen waarmee je nooit iets doet en die alleen belastend zijn, zoals zware metalen en carcinogene stoffen. Zo kunnen je darmen, je lever, je nieren, je longen  en je bloed weer schoon functioneren, en op een heldere manier stoffen opnemen, omzetten en vervoeren.

Taiwan Chlorella zorgt voor al je vitaminen en mineralen.

Ook zorgt Taiwan Chlorella voor alle benodigde vitaminen en mineralen . Alles wat je nodig hebt om je energie weer op peil te krijgen en op te slaan. Het hele scala aan vitaminen, mineralen, omega vetzuren vind je in Taiwan Chlorella in de vorm dat je ze helemaal gezond kunt opnemen..

 

Taiwan Chlorella is 100% natuurlijk

En daarbij is Taiwan Chlorella natuurlijk een 100% natuurmiddel. Dit betekent dat het nooit geforceerd opgenomen wordt. Van je chemisch samengestelde vitaminepil neem je maar een klein percentage op, omdat het geforceerd, afgebroken moet worden.  Het belast daarbij de lever en nieren, bovendien laat het weer vervuiling achter. Heel anders dan een natuurlijk vitamine van Taiwan Chlorella.

 

Drie soorten vermoeidheid

Er zijn drie soorten van vermoeidheid

De energiedip, die we vorige keer al zagen, de werkvermoeidheid, die we nu bespraken en de chronische vermoeidheid. Allemaal laten ze een tekort aan energie zien en in die zin zijn ze hetzelfde. Voor de achtergronden zijn ze alle drie helemaal anders. In onze volgende blog kijken we naar de chronische vermoeidheid.

 

Heb je een persoonlijke vraag of wil je een persoonlijk advies. Mail ons dan op info@taiwanchlorella.nl

Jouw gezondheid is de kern van ons werk.

Pin It on Pinterest