Naar aanleiding van onze blog over de effecten van Taiwan Chlorella krijgen we veel vragen van mensen hoe zij hun eigen gezondheid kunnen meten. Onze gezondheidsadviseurs komen hieronder met het antwoord.

Meten is weten

Wanneer we het hebben over het meten van de gezondheid dan denk je nogal gauw aan het meten van de bloeddruk, het cholesterol, bloedsuiker, bloedonderzoek en laboratoriumonderzoek van de plas en de ontlasting. Deze onderzoeken horen met name thuis in de werkwijze van de huisarts en de specialist. Zo denken veel mensen dat ze hun eigen gezondheid niet kunnen meten, maar niets is minder waar. Jij als je eigen individu bent de aangewezen specialist van je eigen lichaam. Waarom? Omdat je jezelf de hele dag (en vaak ook ‘s nachts) waarneemt. De reden dat je naar een huisarts gaat of een supplement neemt is vaak omdat je ergens duidelijke of onduidelijke klachten hebt. We noemen dat de symptomen, maar eigenlijk zijn dat nu juist de motivaties om iets aan jezelf te verbeteren. Nu zijn deze symptomen niet meteen een objectief meetbaar iets. Vaak worden ze omschreven vanuit je eigen persoonlijke gevoel.

Hoe maak je je symptomen objectief.

Door het gevoel wat bij de symptomen hoort een cijfer en/of eenplaats te geven kun je ze objectief en meetbaar maken. Door al je symptomen op een rijtje te zetten breng je ze via een ander, maar veel omvangrijker systeem je gezondheid in kaart. Stel je hebt buikpijn, dan kun je de mate van de pijn een cijfer geven. Laten we zeggen een cijfer van 1 tot 10 waarbij 10 supergezond is. Zo zou je de buikpijn een 4 kunnen geven. Dat is een flinke buikpijn. Daarnaast geef je de frequentie aan, zoals iedere dag, of alleen ‘s ochtends een half uur. Of als het resultaat van iets specifieks zoals het eten van uien. Ook je stoelgang kan daarbij betrokken zijn en kun je graderen met een punt. Zo heb je je buikpijn al voor een groot gedeelte objectief gemaakt. Wanneer je nu twee weken later weer kijkt naar die buikpijn dan kun je zien dat er dingen veranderd zijn. Zo kun je omgaan met een hele lijst aan symptomen.

Symptomenlijst

We hebben voor je een diagnoselijst opgesteld en bij deze blog gedaan. Het is al een redelijk uitgebreide lijst, waar al veel in kaart gebracht wordt. Maar je kunt hem zelf ook verder aanvullen, zaken die er niet toe doen weghalen of verder specificeren.Je kunt deze lijst hier downloaden: download diagnoselijst.

Meet de verandering die je inzet

Natuurlijk is het een weergave voor je totale beleving en staat het onder invloed van alles wat je doet. Dat is altijd zo. Ook als je medicijnen neemt. Maar als je alles zo’n beetje bij hetzelfde houdt en een duidelijke verandering inzet, zoals het nemen van Taiwan Chlorella, kun je zo de verandering van je symptomen helder waarnemen.

De diagnose van je zelf is de belangrijkste graadmeter voor je totale gezondheid

We zijn een complex geheel en wanneer je op een vlak de diept induikt en daar je schuldige zoekt zoals bijvoorbeeld een stofje wat je dan zou missen in het bloed, dan verlies je het belangrijkste, namelijk het overzicht. Als specialist van je eigen body kun je perfect waarnemen wat er aan de hand is. En ook al kun je het niet in medische termen uitleggen, je gevoel blijft de belangrijkste graadmeter voor je gezondheid.

Pin It on Pinterest