Waarom je extra op moet passen met je eten in de winter

Geloof het of niet; 90% van de mensen in Nederland is chronisch onderkoeld. Wablief ??!? Ja, niet wanneer je dit meet aan de hand van een thermometer in de anus, mond of onder de oksel. Dan lijkt alles normaal zo rond de 37 graden te liggen. Je meet dan de ‘schiltemperatuur’, de temperatuur van je oppervlakte. Ga je echter wat dieper kijken naar de interne organen en diverse stroomgebieden dan zie je een heel ander beeld. Daar is geen thermometer voor, maar een acupuncturist bijvoorbeeld, kan dit nagaan via de pols en ondervraging.

Bij een interne koude moet je denken aan bijvoorbeeld koude nieren, koude longen, darmgedeeltes, een te koele pancreas, op koude gebaseerde leverblokkades en koude stagnaties in spieren. Deze koude sluipt er vaak ongemerkt in omdat de buitenkant op temperatuur blijft om als eerste afweer te kunnen functioneren tegen bacteriën en virussen. De reden dat we intern afkoelen en hiervan niet herstellen heeft niet zozeer te maken met de temperatuur buiten, maar met een onnatuurlijk eetpatroon. Een eetpatroon waarmee we onze energie chronisch afkoelen.

Hoe kun je zelf merken of je van binnen onderkoeld bent

De volgende symptomen zijn een indicatie voor interne koude. Hiermee kun je zelf nagaan of je van binnen te koud bent.

  • Koude handen, polsen en/of voeten
  • Koude rug
  • Koude buik
  • Bleke tong
  • Vaak te helder plassen
  • Dunnere stoelgang
  • Hitte opvliegers bij geringe inspanning of ’s nachts
  • Pijn in meerdere spieren en gewrichten die minder wordt door warmte
  • Een weldadig gevoel als er warmte op de buik gelegd wordt.

Er zijn nog veel meer symptomen, maar die kunnen ook in andere situaties ontstaan. Bovengenoemde symptomen geven alleen al afzonderlijk aan dat er een situatie van interne koude  bestaat

Verwarmende en afkoelende voeding

Er is een onderverdeling van voeding in koude, koele, neutrale, warme en hete voeding. Deze classificatie vertelt je dat er voeding is die je verwarmt, een neutrale thermische werking op je heeft of je afkoelt. Je natuur is erop gericht kleine oneffenheden weg te werken, maar wanneer je chronisch te koel of koud eet dan heb je een probleem. Al je organen en al je functies werken aan de hand van eiwitten. Eiwitten die zeer temperatuur gevoelig zijn. Zelfs zo gevoelig dat bij een afwijking van één graad, ofwel te warm ofwel te koud de werking van die eiwitten exponentieel achteruit gaat. Wanneer deze werking daalt dan zet de koude zich als het ware vast in het betreffende gebied. Ik hoef je niet uit te leggen dat wanneer je organen minder goed werken je alle vormen van ziekten die er zijn kunt ontwikkelen. De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat chronische interne koude de meest onderkende en grootste bron is achter ziekte in de moderne westerse maatschappij. Het positieve hierbij is dat je met een stukje bewustwording van voeding, hier zelf alles aan kunt veranderen. Ik zal je de belangrijkste achterliggende oorzaken geven achter chronische interne koude zodat het duidelijk wordt hoe het plaatje in elkaar steekt.

Tropische vruchten koelen je af

Als eerste oorzaak bekijken we de continue consumptie van tropische en subtropische vruchten. Deze vruchten groeien in een zeer warm klimaat en krijgen daarmee een afkoelende werking. In de zomer zijn ze misschien minder schadelijk, maar over het algemeen kent Nederland geen tropische temperaturen waarbij dit soort vruchten in balans genuttigd kunnen worden  Dat het niet voldoende gezegd en uitgelegd moet worden blijkt uit de vragen en opmerkingen die ik krijg wanneer ik tegen mensen zeg dat ze tropische en subtropische vruchten beter kunnen laten staan:

  • ‘Hoe zit het dan met banaan? Mag ik die dan wel?’
  • Groeien er bananen in Nederland dan?
  • ‘En sinaasappel, die heb je toch nodig?’ Oh je bedoelt voor de vitamine C zeker.

Als voorbeeld even een toelichting over die sinaasappel; De waarheid is dat de afkoelende werking van sinaasappel zo groot is dat onze afweer meteen na het consumeren van één sinaasappel, voor 80% niet meer werkt, een half uur lang. Daarna normaliseert het enigszins wel weer, maar in een bepaalde mate blijft er schade bestaan. Van de grote hoeveelheid vitamine C, die onze afweer zou moet helpen, wordt maar een klein beetje opgenomen. De reden hiervoor is dat de afkoelende werking ook de darmen stillegt zodat deze minder goed stoffen kunnen opnemen.

Okay, tropische vruchten dus beter niet.’

Wanneer je denkt dat het tot ze is doorgedrongen om tropische vruchten niet meer te nemen, dan blijkt dat ze nog steeds sloten tropisch vruchtensap drinken. Misschien lach je nu, maar het zijn geen domme mensen die dit doen. Het zijn mensen die zijn opgegroeid met nul besef van wat ze eten en waar het vandaan komt. Dat vruchtensap wel eens vergelijkbaar zou kunnen zijn met de overeenkomende vrucht komt niet in ze op omdat het in een andere vorm genuttigd wordt. Het één is eten en het andere drinken.

Liever geen yoghurt in de winter

Een tweede sterke chronische afkoeler is yoghurt. Ook dit wordt gezien als zeer gezond, zeker als er nog probiotische lactobacillus culturen in vermengd zijn. Als echt zuivelland wordt er in Nederland het hele jaar door yoghurt gegeten. Dat yoghurt sterk afkoelend is, daar gaat bijna iedereen aan voorbij. Yoghurt is een Turkse vinding die pas begin 20ste eeuw naar Europa kwam en pas na 1960 populair werd in Nederland. Ook yoghurt is dus een subtropisch product.

Rauwkost eten met maar één maag

De derde grote afkoelende voeding is wat we rauwkost noemen. In salades of smoothies nog altijd zeer populair. Zeker bij de dames die wat pondjes kwijt willen. Dat er onvoldoende energie naar binnen komt, vervuiling en afkoeling optreed wordt niet opgemerkt. Sommigen vallen niets meer af ook al eten ze alleen nog rauwkost. Door de vervuiling van het milieu tussen de cellen wordt water aangetrokken en water is ook gewicht. Zij kunnen dus letterlijk dik worden van een glaasje water. Anderen varen er wel bij totdat ze er even mee stoppen. Dan jojo-en ze snel weer terug in gewicht omdat het afgezwakte systeem snakt naar energieopname, zelfs naar een overschot. Zo kun je alle bedenksels van tijdelijke voedingsgoeroes met wat gezond verstand en wat kennis ondermijnen. De reden dat rauwkost afkoelt is dat de vertering ervan gewoon meer energie kost dan het oplevert. Voor de afbraak van de cellulosestructuur van rauwkost heeft een koe drie magen gekregen. Wij hebben er maar eentje.

Welvaart zwakt ons af

Als vierde groep kunnen we onze moderne leefwijze noemen. We leven in een kunstmatig milieu waarbij we onze omgeving met name kunstmatig warm houden; In huis, op het werk, in de auto. Hierdoor verliezen we de alertheid van ons immuunsysteem en een atmosferische koude kan dan naar binnen slaan. Ook onze methode van koken is gemoderniseerd en minder verwarmend geworden. Snelle bereidingen zoals stomen en roerbakken leveren minder verwarmend eten op omdat de warmte die je gebruikt om je eten te bereiden opgeslagen wordt in de voeding zelf. Dan is er de magnetron en de vriezer. Deze breken de celstructuur van voeding af. Het resultaat daarvan is dat het klaargemaakte maal veel minder energie geeft. Tot slot noem ik nog de manier van telen. Een snelle teelt van groente en vee door kunstmest, hormonen en genetische manipulatie zorgt ook voor een daling van de intrinsieke waarde van voeding. Naast minder energie (=minder warmte) gaat dit ook nog eens gepaard met vervuiling en ontregeling van onze eigen processen.

Hoe pak je de chronische koude aan?

Allemaal zo klaar als een klontje, maar je staat er nooit zo bij stil. Wanneer je hier nu eens over nadenkt en het bovenstaande gaat toepassen dan kun je de chronische interne koude zelf aanpakken en wegwerken. Hiervoor het volgende advies;

  • Vermijd allereerst de afkoelers. Beter eerst de kraan dicht voordat je gaat dweilen.
  • Om de koude in beweging te brengen en te verdrijven neem je drie maal daags een kopje milde gemberthee. Daarnaast leg je iedere dag twintig minuten een kruik of warmtepakking op de buik onder de navel. Dit is een extra maatregel om de inhaalslag in te zetten.
  • Om je eigen warmte te behouden zorg je ervoor dat je geen warmte verliest. Goede afsluitende kleding met name voor voeten, hals en hoofd zorgt hiervoor.
  • Ga regelmatig wandelen en fietsen voor ongeveer een half uur. Het duurt 10 minuten voor je warm bent. Daarna ondersteun je de bloedsomloop en daarmee je warmteproductie
  • Om geen extra koude op te doen en je situatie stelselmatig te verbeteren eet en drink je zoals grootmoeder dit deed in de tijd dat de wereld nog wat kleiner was. Neem verse groenten en fruit van het seizoen. Neem vers scharrelvlees. Maak je geen zorgen over het vitamine gehalte en kook meer verwarmend zoals zij dat deed. Langere kooktijden, echt vuur, stoofschotels, ovengerechten en kooktoetjes zijn voorbeelden hiervan.

Chronische koude zorgt voor een slechtere doorloop door de darmen met de opeenhoping van slakken. Ruim je darmen op met Taiwan Chlorella. Maak jezelf verder meer bewust van wat je eet en wordt weer inventief. Blijf niet afhankelijk van wat er in de supermarkt voor je neus ligt. Gebruik je gezonde verstand en gevoel om iedere dag iets passends en lekkers te maken.

Uit: ‘Gewoon gezond eten’ door Henk Helsper

 

 

Pin It on Pinterest