Taiwan Chlorella is het enige essentiële voedingssupplement. Het zuivert je organen van alle chemische en andere vuil en vult je lichaam perfect aan met alle vitamines, mineralen en eiwitten. Voor deze moderne tijd van vervuiling en slechte voeding het antwoord voor iedere dag. Toch heb je situaties waarin je naast een goede balans wel eens wat extra’s kunt gebruiken. Situaties waar de wereld om je heen je harder aanpakt dan waar je klaar voor bent. Met iets extra’s bedoelen we dan een kruid dat corrigerend en helend kan werken. We kijken vooral naar de kruiden die iedereen al kent en in huis heeft, maar waarvan je dacht dat het alleen voor een lekkerder smaakje was in een kookrecept. Vandaag kijken we naar Gember, een wel heel bijzonder kruid dat je heel goed naast Taiwan Chlorella kunt gebruiken.

Traditionele Chinese geneeskunde.

We gebruiken de Traditionele Chinese Geneeskunde om gember te beschrijven. We kijken dan ook niet alleen naar de smaak, maar ook naar de andere kenmerken. Zo leren we het hele karakter van gember en begrijpen we tegelijkertijd hoe dat je het daadkrachtig en doelmatig genezend kunt inzetten.

 

Het karakter van gember

Het karakter van gember verwarmend, slijmoplossend, ontstekingsremmend en ontgiftend. Het is scherp van smaak. Het werkt vooral via het hart, de maag, pancreas, darmen en de longen.

 

In het hutje op de hei

In het hutje op de hei is gember als het huismoedertje dat voor iedereen zorgt. Ze kookt, klopt het kleed uit, zet de ramen open, doet de schoonmaak en de was, ze zet de kinderen aan tot helpen en naar school gaan. Ze zorgt voor opa, oma en ziet erop toe dat vader uitgerust naar zijn werk kan gaan. Het karakter van moeke in het hutje op de hei is het karakter van gember voor je lichaam.

 

 

Voorbeelden van toepassing

We gaan eens kijken met wat voor middeltjes moeke ons bijvoorbeeld kan helpen

 

Misselijkheid: Het kauwen van een klein schijfje gember is een perfecte remedie tegen misselijkheid zoals ochtendmisselijkheid, misselijkheid na chemo en wagenziekte.

 

Koude en griep: Bij verkoudheid, griep, rillingen, koudegevoeligheid, artritis, gewrichtspijn, hoofdpijn en een verstopte neus: Doe 5 schijfjes gember en een kwart ui in een pan met ½ liter water. Laat 20 minuten koken en drink deze decoctie meteen na de eerste tekenen van koude.

 

Longklachten: Bij koude in de longen (pijn op de borst en algeheel koude gevoel) met kortademigheid en/of wit slijm: Breng gember ter grootte van een duim met twee theelepels rietsuiker (of een stuk suikerriet) in een ½ liter water aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.  Warm opdrinken.

Darmen: Bij diarree, obstipatie, darmontsteking, slechte vertering, darmrommelingen, winderigheid en een opgeblazen gevoel: Doe 5 schijfjes gember in een kop en giet hier kokend water op. Drink dit als thee 3x daags.

Gembershotjes als appetizer: rasp 150 gr gember. Doe er een appel bij of citroen of ananas. Samen in de blender en al dan niet met een beetje water aanlengen, Goed om je spijsvertering te ondersteunen bij een wat zwaardere maaltijd.

De twee vormen van gember

Je kunt gember in twee vormen gebruiken,

 1. Vers met een milde werking zoals schijfjes in heet water als thee en in voeding
 2. Gedroogd of lang gekookt (10 schijfjes 20 minuten koken in ruim water) met een sterkere werking.

 

In de milde vorm zoals een thee van verse gember of in voeding helpt gember bij de volgende aandoeningen en situaties.

 • Algemene koude gevoel
 • Lage weerstand
 • Kortademigheid
 • Diabetes (verlagen van de suikerspiegel)
 • Psoriasis
 • Reuma
 • Artritis
 • Artrose
 • Colitis
 • Crohn
 • Verkoudheid
 • Hoesten
 • Koude zweet
 • Hoesten (wit slijm)
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Menstruatiepijn
 • Diarree
 • Maar ook hardlijvigheid

In de gedroogde of lang gekookte vorm helpt gember je zweten en kan het een ziekte zoals griep of andere koortsziekte naar buiten drijven. Bijvoorbeeld bij:

 • Griep
 • Ziekten met koorts
 • Sterke darmkrampen
 • Reactie op bedorven voedsel

 

Contra-indicatie

Verse gember in voeding vormt eigenlijk nooit een contra-indicatie, maar met gedroogde en lang gekookte gember moet je oppassen bij hoge bloeddruk, bij zwangerschap, bij een zeer zwakke toestand (bv na operatie of ernstige ziekte), bij ernstige interne inflammatie. Ook kun je deze beter niet nemen na 20.00 uur ’s avonds omdat het activerend is en dus je slaap kan verstoren.

Conclusie

Omdat gember activerend en verwarmend is helpt het je lichaam weer normaal te functioneren. Ziekte gaat namelijk bijna altijd gepaard met stagnatie, koude en energieverlies. Zo wordt de lijst waarbij je gember kunt inzetten oneindig. Alle genoemde ziektes, situaties en aandoeningen hier genoemd zijn onderzocht en er zijn zelfs onderzoeken die wijzen op de weldadige werking van gember bij alzheimer, kanker. Je kunt het mild en makkelijk verwerken in voeding, thee en smoothies en het is vaak ook nog lekker ook

Taiwan Chlorella en gember

De betekenis van voedingswaarde gaat in de Chinese geneeskunde veel verder. Het is de energetische uitwerking die een kruid of voeding op je heeft dat werkelijk belangrijk is. Zo kunnen kruiden en voeding je energie helpen door te verwarmen, te koelen, te verspreiden, slijm op te lossen enzovoort. In deze serie van Taiwan Chlorella Europe (www.taiwanchloella.eu) laten we je zien wat je er allemaal mee kunt.

Henk Helsper is practitioner, teacher and writer on the subject of traditional Chinese medicine and health. He teaches all over the world and his main premise is that health is not a standard. For health you have to consider your own personal nature in relation to the nature around you. That is how you can find your healthy balance.

He wrote several books and is founder of Yuan Qi Gong and Yuan acupuncture

 

Pin It on Pinterest