Wat is obstipatie?

Obstipatie is eigenlijk een intelligente oplossing van het lichaam om vuilstoffen in de darmen aan te pakken. Wanneer er schadelijke stoffen in de darmen komen gaan de darmen sneller of juist langzamer bewegen. Bewegen ze sneller dan krijg je diarree. Diarree dient het doel om alles meteen eruit te laten. Hierbij verdwijnen ook de nuttige stoffen.  Bewegen de darmen juist langzamer dan  wordt dit obstipatie genoemd. Bij obstipatie hierbij wordt de peristaltiek , zoals deze knedende beweging van de darmen genoemd wordt, vertraagd waardoor er meer hitte en meer contacttijd ontstaat in de darmen. Dit zorgt er normaal voor dat er meer verbranding is en meer gelegenheid voor onze darmbacteriën en enzymen om de stoffen in de darmen aan te pakken. Meestal een goede manier om vervuiling op te ruimen.

Wanneer gaat het fout en ontstaat er chronische obstipatie?

Het kan fout gaan en een situatie van chronische obstipatie kan ontstaan wanneer er:

  • te weinig beweging is,
  • teveel ongezonde plakkerige voedingsmiddelen gegeten worden,
  • te weinig buikademhaling is door drukte in het hoofd
  • teveel vervuiling tegelijk in de darmen komt (denk aan medicatie zoals antibiotica).

Als de natuurlijk oplossing van het lichaam onvoldoende werkt ontstaat er een vicieuze cirkel, waarbij de vervuiling van de darmen steeds meer toeneemt en de obstipatie in een chronische toestand komt.

Je wilt het natuurlijk oplossen!

Wanneer je van de dokter of een onnatuurlijk laxeermiddel gekregen hebt of dit zelf hebt gekocht, dan kan dit je uit die vicieuze cirkel halen, maar wanneer de obstipatie meteen terugkomt, moet je dit niet teveel herhalen. Het verzwakt namelijk de eigen kracht van de darmen, je immuunsysteem en je energielevel. Het is dan zaak om het natuurlijk op te lossen.

Er is genoeg te doen

In de oorzaken die we hierboven noemden vind je al heel veel handvaten voor oplossingen.

Meer bewegen, gezonder eten en minder denken zijn hier de logische gevolgtrekking van. Maar wanneer dit onvoldoende is moet je toch wat meer gericht gaan werken. Een laxerende werking die we het lichaam dan graag opleggen, kan ook veel energie kosten en daarmee de situatie van obstipatie weer ondersteunen. Dan krijg je een snel laxerend resultaat en je obstipatie daarna weer terug. Belangrijk is dat je een balans vindt in de natuurlijke middelen en manieren. Op de lange duur wil je twee dingen om je stoelgang in orde en regelmatig te houden;

  1. Jezelf zuiveren
  2. Je energie in je darmen behouden

Natuurlijke methoden tegen chronische obstipatie

We gaan dus wat extra inzetten om van die obstipatie af te komen. Er zijn ontelbare middelen en methoden die de natuur je aanbiedt. We bekijken hier de belangrijkste en de meest voor hand liggende.:

1.    Vezels eten

Het eten van vezels, minimaal 30 gram per dag geven je stoelgang meer structuur en daarmee is er meer houvast voor de darmen om de massa vooruit te duwen. Vezels zitten vooral in volkoren granen zoals tarwe spelt gierst, zilvervliesrijst en anderen. Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie broccoli en  meer bevatten ook veel vezels. Dan hebben we nog peulvruchten zoals bonen erwten en peulen. Ten slotte heeft veel fruit ook een hoog vezelgehalte. Denk aan het wat meer vaste fruit in plaats van aan het waterige fruit. Vezel houdende voeding staat tegenover geraffineerde producten zoals witte rijst en witte meel. Deze laatste twee vormen een lijmachtige klomp in de darmen die je obstipatie natuurlijk verergerd.

2.    Genoeg drinken

Drinken is ook erg belangrijk. Door te drinken verdun je de massa voedsel in de darmen, waardoor deze makkelijker kan passeren. Zorg dat je altijd drinken voor je neus hebt staan waardoor je veel gaat drinken, maar drink nooit tegen heug en meug in. Drink geen suikerhoudende producten. Gewoon water, kruidenthee en thee zijn het beste.

3.    Bewegen

Bewegen werd al genoemd. Maar extra bewegen kan effectief werken op de darmbeweging vooral een ritmische beweging waarbij de buikregio in beweging gezet wordt. Denk aan wandelen, zwemmen, aerobics en dansen. Een volledige lichaamsbeweging met je buik als centrum. Fietsen is minder omdat hierbij je buikregio eigenlijk niet zo veel doet.

4.    Taiwan Chlorella

Taiwan Chlorella zuivert de darmen op een manier zoals geen ander natuurlijk middel dit kan. Echter Taiwan Chlorella moet heel langzaam opgebouwd worden. Het kan namelijk door de zuiverende werking zowel laxerend als verstoppend werken. Dit laatste wil je natuurlijk niet. Ofschoon de zuivering essentieel is in je weg naar een permanent resultaat zonder obstipatie en met een normale darmwerking, moet het daarom soms een periode heel summier worden ingezet. Zet het wel in, want sommige gifstoffen zijn erg hardnekkig en alleen een middel als Taiwan Chlorella kan deze aan. Kijk hiervoor op onze website

5.    Buikmassage

Het masseren van de buik kan wonderen verrichten. Eenvoudig met je handen de diepte van je buik induwen en een masserende circulaire beweging maken. Kijk maar eens op YouTube hoe je dit het beste kunt doen. Bij jezelf of door iemand anders. Hierbij wordt het verloop van de dikke darm gevolgd. Begin bij het gebied dat vlak voor de endeldarm ligt, want als er hier een verstopping zit, moet deze het eerste opgelost worden.

6.    Voedingsmiddelen met een laxerende werking

Er zijn heel veel voedingsmiddelen die laxerend werken. Niet bij iedereen werken ze even goed. Je moet daarom uitproberen wat voor jou goed voelt. Er zijn vijf verschillende manieren waarop ze laxerend kunnen werken. Dit kan van belang zijn bij het uitkiezen van het juiste middel voor jou. Deze vijf manieren zijn:

  • massa toenemend
  • Stoelgang verzachtend:
  • Stoelgang smerend
  • Darm afkoelend
  • Darm stimulerend

Dan volgen hier de meest gebruikelijk middelen:

  • Chiazaden

Chiazaden werken een beetje hetzelfde als vezels. Alleen sterker. Doordat ze onverteerd de darmen passeren geven ze massa en een meer grijpbare structuur voor de bewegende darmwand. Hierdoor wordt de beweging van de stoelgang ondersteund.

  • Bessen

Bessen werken net als Chiazaden als massa toenemend laxeermiddel, maar ook als een stoelgang verzachtend laxeermiddel. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen.

  • Lijnzaad

Lijnzaad werkt net als bessen op het gebied van de massavorming en verzachting van de stoelgang. Een derde component is het hoge oliegehalte in lijnzaad waardoor er ook nog een smerende component werkt.

  • Lijnzaadolie

Lijnzaadolie smeert de darmwand en legt een soort coating aan waardoor de massa in de darmen makkelijker glijdt.

  • Olijfolie

Olijfolie werkt op dezelfde manier als lijnzaadolie, ofschoon er kleine verschillen in werking zijn.

  • Wonderolie

Wonderolie is een olie die al sinds jaar en dag gebruikt wordt tegen obstipatie. Het wordt gemaakt van Castor bonen en ricinusolie en werkt zowel verzachtend als sterk smerend net als lijnzaadolie en olijffolie.

  • Rabarber

Rabarber bevat natuurlijk veel vezels is zuur en helpt daarmee de beweging in de darmen. Ook heeft het de stof sennoside A, dat laxerend

  • Pruimen en pruimensap

Pruimen bevatten sorbitol wat laxerend werkt doordat het water aantrekt, de massa verzacht en de darmen aanzet tot beweging.  Daarnaast bevatten ze natuurlijk ook veel vezels.

  • Kiwi

Kiwi heeft een laxerend effect op de stoelgang vanwege de afkoelende werking die het heeft op de darmen als het hoge vezelgehalte

  • Yoghurt en yoghurtachtige zoals kwark, kefir.

Yoghurt koelt de darmen sterk af waardoor hun grip loslaten en de massa van de stoelgang vrijkomt.

Al deze laxerende middeltjes zijn door ervaring en onderzoek in het gebruik tegen obstipatie gekomen. We kunnen ze lang niet allemaal noemen en misschien heb je er eentje die perfect werkt voor jou en niet op de lijst staat.

Soms toont onderzoek aan dat ze niet werken, maar de ervaring wel. Dat laatste is voor jou belangrijker want ieder onderzoek wordt gedaan onder bepaalde voorwaarden die voor jou misschien niet gelden. Zo wordt van pruimen gezegd dat ze wetenschappelijk niet aantoonbaar werken tegen obstipatie, Dat is één onderzoek, een ander zegt van wel. Belangrijk is dat het sinds jaar en dag het middel is uit overlevering uit grootmoeders tijd. Dat is niet voor niets, want als het niet zou werken dan was oma er allang mee opgehouden.

Niet dweilen met de kraan open.

Wanneer je een echte stresskip bent en altijd druk in je hoofd. Werk hier dan eerst aan, want het heeft geen zin allerlei middelen in te zetten als je de hoofdoorzaak niet aanpakt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere oorzaken. Pak eerst deze aan.

Probeer uit en kijk wat voor jou werkt. Obstipatie is niet voor iedereen hetzelfde. De één moet de darm meer tot samentrekking aanzetten, de ander wil juist de spanning van de darm loslaten en weer een ander moet juist de massa soepeler maken.  Wanneer je de oorzaken hebt aangepakt ga dan aan de slag met de extra middelen en kijk welke voor jou werken. Neem niet teveel laxerende middelen. Nooit meer dan drie.

Werkwijze

  • Begin met één laxerend middel en kijk wat deze voor je doet. Breng je gevoel naar je darmen en kijk of er iets gebeurt. Je moet jezelf en je eigen effecten onderzoeken. Voeg er misschien een tweede of derde aan toe. Eentje met een meer bewegend effect, meer verzachting of juist een shockeffect van afkoeling. Kijk wat voor jou werkt.
  • Neem Taiwan Chlorella voor de zuivering voor het effect op lange duur,
  • Beweeg meer en meer met je totale lichaam,
  • Drink meer.
  • Eet meer vezelrijk.

Zet dit allemaal stelselmatig voor een langere tijd in een ritme in. Zorg er ook voor dat je goed in je energie blijft zitten. Blijf bij jezelf en blijf kritisch kijken wat voor jou goed voelt. Dit laatste is wat veel mensen veel te weinig doen. Ze vergeten dat jezelf de expert van je eigen lichaam bent en dat je met je lichaam in contact moet komen.

Als je in contact komt met je lijf en stelselmatig de middelen inzet zul je zien dat je snel vooruitgaat.en je stoelgang weer natuurlijk op gang komt.

Pin It on Pinterest