Einführung
Zowel mannen als vrouwen kunnen chronisch buikpijn hebben, maar wanneer buikpijn bij vrouwen niet gepaard gaat met darmklachten dan is er waarschijnlijk iets aan de hand op gynaecologisch gebied. Toch kan de gynaecoloog niet altijd een duidelijke oorzaak van de klachten vinden. Wat is er dan aan de hand en wat kun je eraan doen?
Chronische buikpijn
De chronische buikpijn is een buikpijn die al langer dan een paar maanden aanhoudt. Deze pijn kan sluimerend aanwezig zijn met periodes heftiger worden. Het verschilt van vrouw tot vrouw, maar ook van periode tot periode bij ieder individu. Het is niet altijd voorspelbaar waar de buikpijn op reageert. Soms is deze erger na of voor ontlasting of plassen. Soms is deze verminderd aanwezig tijdens vakanties of in de zomerperiode. De menstruatie en de eisprong kunnen ook een aandeel hebben in het verergeren of juist verminderen van de pijnklachten. Soms is geslachtsverkeer niet meer fijn en als de pijn ’s nachts opkomt kunnen slaapproblemen zich voordoen. Kortom de variatie in de beleving van de klacht is enorm. Veel vrouwen maken zich hierover grote zorgen, ook omdat hun dagelijkse doen enorm onder druk gezet wordt. Dingen die ze voorheen zonder nadenken deden worden vermeden vanwege de pijn. Voor hun partner of kinderen willen ze ook geen zeur zijn, maar ze worden wel door de pijn regelmatig erop gewezen, dat er iets niet in orde is.
Het is duidelijk dat het niet de darmen zijn en je gaat ermee naar de gynaecoloog
De huisdokter zal al snel zien of het iets is van de darmen is of iets op gynaecologisch gebied. Is dit laatste het geval zal hij je doorsturen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog begint doorgaans met een onderzoek van bloed en urine. Hier komt meestal niets uit en een echoscopie of een laparoscopie (inwendig onderzoek) volgt dan. Al dan niet worden weefselsamples genomen en voor onderzoek opgestuurd. Je hopt natuurlijk dat er niets ernstig gevonden wordt en meestal is dit gelukkig ook zo.
Wat kan er aan de hand zijn?
De aandoeningen of veranderingen die gevonden kunnen worden zijn bijvoorbeeld de volgende:
- De aanwezigheid van een myoom, ook wel bekend als vleesboom in de baarmoeder. Ofschoon het een heel plastische benaming is, bestaat een vleesboom meestal uit wat lichte vergroeiingen in de baarmoeder. Zelden is dit de oorzaak van de pijn tenzij het echt een grote massa is. En zelfs dan wordt er dan meestal niet voor een behandeling gekozen.
- Een afwijkende vorm van de baarmoeder. De baarmoeder heeft normaal de vorm van een omgekeerde peer, maar soms heeft deze een afwijkende vorm zoals de vorm van een hart. Het kan ook zijn dat er zich een tussenschot in de baarmoeder bevindt: het septum. Ook deze vormafwijkingen geven zelden of nooit de buikpijn die je hebt.
- Een afwijkende stand van de baarmoeder. Bij iedere vrouw ligt de baarmoeder gekanteld. Meestal naar voren en soms naar achteren; retroflexie uterus. Er werd wel gedacht dat deze laatste ligging de oorzaak van buikpijn zou kunnen zijn, maar zeker weten doen we dit niet en dit zal dan ook nooit reden voor een behandeling zijn.
- Spataderen rondom de uterus oftewel varicosis pelvi. Ook de aders in het bekken en rondom de baarmoeder kunnen enorm verwijd zijn. Ze worden dan ook gewoon spataders genoemd. Ook hier weten ze niet goed wat mee te doe. Of dit een oorzaak is voor de klachten wordt betwijfeld en behandeling ervan wordt dan ook niet gedaan.
- Afwijking van de eileiders. De Eileiders zijn de buisjes die lopen van de eierstokken (ovaria) naar de baaarmoeder. Aan het uiteinde van de eileider kunnen zich blaasjes ten gevolge van een voormalige ontsteking bevinden, een hydrosalpinx. Ook deze worden zelden als oorzaak gezien van de buikpijn. Wel wanneer deze opnieuw gaat ontsteken. De behandeling is dan het verwijderen van dit blaasje.
De cyste van Morgagni of parovariale cyste is een ander vochtblaasje aan het uiteinde van de eileider. Deze wordt als normaal beschouwd en weer geen oorzaak van je buikpijn.
Een cyste in de eierstok (ovariumcyste)kan soms doorgroeien en soms weer spontaan verdwijnen. Verdwijnt deze niet dan kan dat er zich slijm of bindweefsel in ontstaan. Het is een goedaardige afwijking die meestal ook gelaten wordt voor wat ie is.
Een wondergezwel, dermoid cyste is een vierde vorm van cyste in de eileider. Hierin kunnen zich bot, talg of haren bevinden. Ook deze cyste wordt zelden als oorzaak van je buikklachten gezien.
- Endometriose. Endometriose is een slijmvlies of bindweefselvlies dat zich aan de binnenkant van de baarmoeder bevindt. Deze vergroeiingen kunnen echter doorzetten en zich ook buiten de baarmoeder, om en in de eierstokken, in en rondom de darmen. Endometriose reageert meestal op hormonale wisselingen In een beginstadium wordt het niet als schadelijk gezien en zo’n vlies zal meestal uit zichzelf ook weer verdwijnen, maar doet het dit niet en groeit het door zorgt het voor verbindweefseling en verklevingen. Klachten met plassen, de ontlasting, gedurende seks en menstruatie zijn dan vaal aanwezig. Endometriose die voor klachten zorgt wordt vaak hormonaal behandelt. De resultaten zijn wisselend en zelden wordt een permanente oplossing van de klachten hiermee bereikt.
- Een ontsteking van de eileiders wordt vaak gevonden na een bacteriële infectie al dan niet door een geslachtsziekte zoals chlamydia. Ontstekingen van deze aard worden behandelt met antibiotica.
Vaak geen antwoord voor een oplossing
Een heel scala aan klachten dus. Vaak wordt er ook nog gekeken naar de blinde darm en naar de lever. Maar meestal is er geen antwoord in de zin van een behandeling die lijdt tot het weggaan van de buikpijn. Wel fijn om te weten dat er dan ook niets ernstigs aan de hand is, maar de klachten blijven.
Alternatieve geneeskunde
In de alternatieve geneeskunde wordt niet alleen gezocht naar afwijking, maar ook gekeken wat voor deze afwijkingen kan zorgen. Wanneer je nu de afwijkingen op een rijtje zet, dan zie je misschien al overeenkomsten. Allemaal hebben ze te maken met een slechte voeding en doorbloeding. Want wanneer de voeding van je weefsel goed is en de doorbloeding alles bereikt dan ontstaan er geen vergroeiingen, veranderingen of afsluitingen. Daar kun je dus heel goed op inzetten en dit zal een acupuncturist, herbarist, homeopaat, osteopaat en anderen die werkzaam zijn in de alternatieve geneeskunde je dan ook aanraden. De ervaring leert dat dit wel succes oplevert. Geen medicijnen, antibiotica en al helemaal geen ingrepen, gewoon doen waar je lichaam behoefte aan heeft.
Punten van inzet
- Laat je zorgen varen. Dat is makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk voor de meeste. Het beste is om je dagritme zo in te delen dat er voldoende tijd overblijft om eens naar jezelf te kijken en te doen waar je dan behoefte aan hebt. Heb ook houvast aan het feit dat je nu een stelselmatig programma gaat inzetten om van je klachten af te komen en dat dit gaat lukken. Het hoofd leeg en alle moederlijke aandacht naar je buik.
- Zorg voor een warme buik. Doorbloeding is zo’n beetje gelijk aan warmte. Zorg daarom dat je je buik lekker inpakt, 2x daags een warme kruik geeft en van binnen uit verwarmt met gemberthee. Laat afkoelende voeding zoals yoghurt, rauwkostsalades en tropische vruchten voor wat ze zijn Kook als grootmoeder en gebruik de magnetron alleen om je kruik op te warmen.
- Zorg voor opruiming van je afvalstoffen. Afvalstoffen zitten vaak in de darmen maar komen dan ook in het milieu tussen de cellen. Hierdoor stagneert ook de voeding en de doorbloeding. Zorg dus voor opruiming van deze afvalstoffen, door gezond te eten en Taiwan Chlorella als extra opruimer te nemen. Geen natuurlijk middel wat zo’n adequate opruimer is. Er zijn andere middelen, soms zelfs heftiger (ook minder natuurlijk zoals foodgrade waterstofperoxide), maar dan wel met gevaar dat er complicaties bij gaan komen. Ook moet je daarna weer ervoor zorgen dat je je darmcultuur weer opbouwt. Met Taiwan Chlorella blijft dit allemaal in natuurlijk balans.
- Zorg voor beweging. Lang zitten is vaak ook een probleem voor de doorbloeding wat onderschat wordt. Ga geen uren zitten, maar beweeg met regelmaat. Doe daarnaast iets aan sport die je in beweging brengt, maar je niet uitput. Want energieverlies is warmteverlies. Denk dan aan joggen, wandelen, rustig fietsen.
- Vertrouw in jezelf. Jij bent de expert van je eigen lichaam In plaats van te twijfelen aan je lijf, leer ernaar luisteren en in te zetten waar het behoefte aan heeft.
Zet het in, werk gestaag, dan zie je gauw resultaat en krijg je het vertrouwen en het plezier in jezelf terug. Veel succes.
Neueste Kommentare