Taiwan Chlorella en Honing

Door Henk Helsper

 

Taiwan Chlorella is het enige essentiële voedingssupplement. Het zuivert je organen van alle chemische en andere vuilstoffen en vult je lichaam perfect aan met alle vitamines, mineralen en eiwitten. Voor deze moderne tijd van vervuiling en slechte voeding het antwoord voor iedere dag. Toch heb je situaties waarin je naast een goede balans wel eens wat extra’s kunt gebruiken. Situaties waar de wereld om je heen je harder aanpakt dan waar je klaar voor bent. Met iets extra’s bedoelen we dan een kruid dat corrigerend en helend kan werken. We kijken hier naar dat soort middeltjes, maar vooral naar de kruiden die iedereen al kent en in huis heeft, maar waarvan je dacht dat het alleen voor een lekkerder smaakje was in een kookrecept. Vandaag kijken we naar Honing. Vanwege de heel bijzondere genezende eigenschappen wordt het veelvuldig in de Chinese kruidenleer gebruikt.

Traditionele Chinese geneeskunde.

We gebruiken de Traditionele Chinese Geneeskunde om honing te beschrijven. We kijken dan ook niet alleen naar de smaak, maar ook naar de andere kenmerken. Zo leren we het hele karakter van honing en begrijpen we tegelijkertijd hoe dat je het daadkrachtig en doelmatig genezend kunt inzetten.

 

Het karakter van honing

Het karakter van  honing is neutraal van temperatuur (Je kunt het met alles combineren) en zoet van smaak. Het werkt voedend, verspreidend (werkt slijm naar buiten), hydraterend(verzachtend), ontstekingsremmend en ontgiftend. Het werkt vooral via de maag, de pancreas, dikke darm en de longen.

 

In het hutje op de hei

In het hutje op de hei is honing de oudere dochter Hanny, die kookt, het eten verdeelt en zorgt dat iedereen  verzorgd is. Wondjes worden verbonden, kleren en klein werkgerei gemaakt. Zo zorgt ze dat iedereen aan de beurt komt en evenveel krijgt, niemand hoeft jaloers te zijn op een ander. Zo Zo kan iedereen schoon verzorgd en energiek aan het werk.

Voorbeelden van toepassing

We gaan eens kijken naar wat toepassingen,  hoe Hanny ons bijvoorbeeld kan helpen

 

Wondgenezing

Smeer wat honing op de wond en doe er een pleister overheen. Bij wat grotere wonden doe je wat honing op een gaasje en verbind je de wond. Honing werkt als een soort antibioticum, maar onttrekt ook wondvocht zodat de wond sneller sluit.  Je kunt dit ook gebruiken bij brandwonden, zweren, herpes op de lippen, bevriezing en muggenbeten (wel geen uren wachten na de beet).

Aambeien insmeren met honing

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaten rondom of in de anus. Ze veroorzaken jeuk(bacteriën) irritatie, pijn en soms bloedingen. Honing werkt antibacterieel en verminderd daarom de de jeuk en irritatie. Daarbij zit honing vol met flavonoïden en antioxidanten en zorgt ervoor dat de bloedvaten weer gezond en sterk worden. Doe wat honing op een gaasje en leg dat op het aangedane gebied voor je gaat slapen. Onderbroek erover en welterusten

 

Kompres van honing bij een verstuiking

Wanneer je je pols, enkel of ander gewricht verstuikt dan scheurt je gewrichtskapsel in meer of  minder mate. Eerst koelen; zodat de bloeding en/of extra gewrichtsvochtproductie tot stand komt.  Dat geld voor het eerste half uur. Daarna moet het genezen. Hiervoor maak je een mengsel van honing  met wat citroensap. Hiermee laat je een gaasje doordrenken. Dit leg je op het verstuikte gebied.  Bij een groter gebied gebruik je meerdere gaasjes. Even omwikkelen met een verbandje en klaar.  De honing zorgt voor antioxidanten en de reparatie van de bloedvaten en weefsel. Het citroensap  zorgt dat alles sneller gaat. Samen een prima combi bij een verstuiking.

Honing in de thee

Doe wat honing in de thee of kruidenthee die je drinkt. Wacht even tot de thee niet meer gloeiend heet is, dan werkt de honing sterker.  Door de bevochtigende en verspreidende kwaliteit van honing, smeert dit e keel, verzacht de luchtwegen en de maag direct. Zelfs bij brandend maagzuur

 

Een eetlepel honing per dag:

Wanneer je gewoon een eetlepel honing per dag neemt dan geeft dat een verbetering van je energie, je immuunsysteem, de versoepeling van je spieren, een beter kortetermijngeheugen. Het bevochtigd de darmen en helpt bij obstipatie en diarree, maar werkt ook ontstekingsremmend darmontsteking, slechte vertering, darmrommelingen, winderigheid en een opgeblazen gevoel:

 

Honing Kruidendressing tegen allergieën

Deze dressing brengt de darmen in beweging  en kalmeert ze. Wanneer je dit geregeld neemt heeft dit een extra effect naast Taiwan Chlorella tegen allergieën

–        ¼ kopje vers citroensap (ongeveer 2 citroenen uitgeperst)

–        2 eetlepels fijngehakte verse kruiden, zoals bv. dille, bieslook, koriander en peterselie

–        2 eetlepels honing

–        ¾ kopje extra vergine olijfolie

–        zout en peper, naar smaak

Meng het citroensap, de kruiden, de honing ,het zout door elkaar. Giet langzaam de olijfolie erbij en blijf mengen, de dressing wordt dikker en romiger. Breng op smaak met peper naar eigen voorkeur.

Gebruik de dressing op alles wat een dressing Kan hebben, groenten, salade, granenschotels, maar ook over gebakken aardappels en zelf over vlees en vis

 

Contra-indicatie

Honing kent niet echt een contra-indicatie. Behalve dan dat je kinderen jonger dan een jaar beter even nog geen honing kunt geven vanwege bepaalde bacteriën die in honing kunnen zitten en waarvoor deze kleintjes nog geen weerstand tegen hebben.

Conclusie

Doordat honing als een soort antibiotica werkt is de toepassing voor huidproblemen als voor intern klachten enorm. Onbewerkte honing heeft natuurlijk de best helende eigenschappen. Dus hoe natuurlijker hoe beter.

 

Taiwan Chlorella en honing

De betekenis van voedingswaarde gaat in de Chinese geneeskunde veel verder. Het is de energetische uitwerking die een kruid of voeding op je heeft dat werkelijk belangrijk is. Zo kunnen kruiden en voeding je energie helpen door te verwarmen, te koelen, te verspreiden, slijm op te lossen enzovoort. In deze serie van Taiwan Chlorella Europe (www.taiwanchloella.eu) laten we je zien wat je er allemaal mee kunt.

 

Henk Helsper is practitioner, teacher and writer on the subject of traditional Chinese medicine and health. He teaches all over the world and his main premise is that health is not a standard. For health you have to consider your own personal nature in relation to the nature around you. That is how you can find your healthy balance.

He wrote several books and is founder of Yuan Qi Gong and Yuan acupuncture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest