Alles wat je moet weten over symptomen en risico’s van het Coronavirus

Coronavirus: Alles wat je moet weten over symptomen en risico’s

We konden het natuurlijk verwachten, een echte uitbraak van het Coronavirus in Nederland. Er zijn nu meer dan 18 slachtoffers bekend van dit zeer besmettelijke virus.(Op 2 maart 2020) Doordat carnaval in de besmetting ook nog een rol gespeeld schijnt te hebben, kunnen we in de komende weken nog veel meer besmettingsgevallen verwachten.

Moeten we nu allemaal naar een mondmaskertje grijpen, ons verstoppen in huis en de boodschappen op de stoep af laten leveren. Of is het allemaal een paniekstorm in een glas water. Zeker is, dat als je weet wat het Coronavirus precies is dat dit helpt in het voorkomen van verdere besmetting, zien wat risico’s zijn en wie er het meeste kans lopen op besmetting.

Het Coronavirus! Wat is het?

Het is een virus, meer dan waarschijnlijk afkomstig van vleermuizen overgedragen aan mensen op de versmarkt in Wuhan China. Het is een soort virus dat meestal alleen bij dieren voorkomt.

Wat is het Infectiegevaar?

Infectie vraagt om directe nabijheid of contact met een drager van het virus. De infectie wordt net als het griepvirus overgedragen via (minuscule) druppeltjes lichaamsvocht. Deze druppeltjes komen dan je lichaam binnen via de mond, neus of ogen. Het virus kan niet overleven buiten een levende drager. Dus ook niet in deze druppeltjes vocht. Het virus wordt niet via pakketjes, dierlijk voedsel of muggen verspreidt.

Hoe lang kan het virus buiten een host leven?

Daar hebben we nog geen antwoord op, maar als dit virus lijkt op andere coronavirussen zoals zijn neefjes SARS en Mers, dan kan dat wel 9 dagen zijn op plastic, metaal en glas. Als het lijkt op een normaal griepvirus dan maar 48 uur. Het is te vroeg om te zeggen, maar misschien is dit wel de reden van de hoge besmettelijkheidsgraad.

Zijn er medicijnen tegen?

Er zijn op dit moment geen medicijnen of vaccinaties tegen het coronavirus. Er wordt geëxperimenteerd met bestaande medicijnen en er zijn wel wat successen geboekt, maar niets concreets tot nu toe. De behandeling bestaat dan ook uit het bestrijden van de symptomen zoals kortademigheid, koorts e.d. Een natuurlijk immuniteit zal in de tijd natuurlijk ontstaan omdat de meeste mensen de ziekte overleven en dan dus deze immuniteit ontwikkelen. Een vaccin kan worden ontwikkeld, maar kost tijd.

Wat is de incubatietijd?

Op dit moment is bekend dat de tijd is van besmetting tot het vertonen van de eerste symptomen twee tot veertien dagen is. Afhankelijk hoe gezond je bent op het moment van besmetting.

Symptomen:

In volgorde van ontstaan
Hoesten
Koorts
Ademhalingsmoeilijkheden
Achteruitgang van de lever en nierfuncties
Longontsteking
Nierfalen
Bij de meeste mensen blijft het bij de eerste twee.

Hoe besmettelijk is het?

Het wordt als een nieuw virus voor het eerst herkent op 31 december, Binnen twee weken worden al tientallen miljoenen mensen onder quarantaine geplaatst. Wuhan is dan al afgesloten van de buitenwereld. Al het verkeer werd stopgezet En toch is het virus binnen 1,5 maand aanwezig in alle 32 provincies van China en worden over de hele wereld nieuwe gevallen gemeld. Je kunt dus zeggen dat het best wel bovennormaal besmettelijk is

Is het erg dodelijk?

Het aantal mensen wereldwijd dat besmet is met het coronavirus ligt op zo’n 90.000 en er zijn daarbij 3000 sterfgevallen bekend.(Bekend op 2 maart 2020) Dat wil zeggen dat 1 op de 30 mensen sterft aan de ziekte, tot nu toe. Dat is een ruwe schatting van 3,3% . Maar de meeste sterfgevallen zijn oudere mensen en mensen die al een onderliggende ziekte hebben, dus over de echte dodelijkheid is nog niet echt een vast cijfer aan verbonden.
Wanneer je in vergelijking kijkt naar de griep in de VS van vorig jaar. Hier waren 19 miljoen mensen door geïnfecteerd en er waren 10.000 sterfgevallen te wijten aan deze griep. Qua besmettelijkheid dus misschien nog wel erger, maar qua percentage dodelijkheid dan wel weer veel minder Een op de 1900. Qua totaal aantal sterfgevallen, wel weer heel hoog. Vergelijken we geen appels met peren? Het laat je in ieder geval zien dat iedere griep fataliteiten kent en best wel veel. Is het coronavirus gevaarlijker dan een gewone griep? Dat weten we dus nog niet.

Wat moet je doen?

Het sprayen van vliegtuigen, mensen en andere zaken is niet zo nuttig want zodra iemand met de ziekte een keer in de lucht hoest is de desinfectie alweer teniet gedaan. Mondkapjes op? Heel Z.O. Azië loopt met mondkapjes op. De experts vragen zich af of het wel enig effect heeft.
Goed je handen wassen. Zeker na omgaan met cash geld. Geen grote bacterie-en virusdragers aanraken zoals roltrapleuningen en deurgrepen. Grote groepen mensen mijden. In je ellenboog hoesten of in een tissue. En natuurlijk bij zieke mensen wegblijven. Dat zijn de directe maatregelen die je kunt nemen.

Zorg voor je immuunsysteem

Of je ziek wordt en in welke mate hangt natuurlijk ook veel af van de conditie van je immuunsysteem. Blijf dus zorg dragen voor een goede gezondheid:
Regelmatig wandelen of fietsen. Veel buiten zijn met de juiste kleding. Fatsoenlijk natuurlijk eten, zonder bijvoorbeeld teveel transvetten en/of witte suikers. Regelmatig pauze nemen van werk. En natuurlijk ervoor zorgen dat je het nooit te koud hebt, want dan zakt je immuunsysteem meteen door de knieën. Verder hangt een gezond immuunsysteem samen met gezonde opgeruimde darmen.

Hiervoor neem je een goede kwaliteit chlorella, zoals Taiwan Chlorella tabletten of poeder, dat de extra vervuiling aanpakt.
Geen paniek dus, let een beetje beter op waar je naar te gaat en met wie je in contact komt. Verder hou je het wat allemaal wat schoner met desinfecterend schoonmaakmiddel en was je je handen wat vaker. In China is het aantal besmettingen per dag dalende. Dit wil zeggen dat het ook weer voorbijgaat en dat is goed nieuws.

Meer tips of kennis nodig over het ondersteunen van jouw gezondheid? Vergeet je dan niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

 

Pin It on Pinterest

%d bloggers liken dit: